El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar una imatge de la façana del Casal Popular de Palafrugell. L’existència del PP, ha pervertit el significat primigeni d’aquest adjectiu , POPULAR, pertanyent o relatiu al poble, fins a l’extrem que té avui per a la majoria de la població el sentit contrari.
Reprodueixo de :
http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf
Edifici construït de nova planta per a centre recreatiu. Consta de dues plantes. Als baixos hi ha un gran espai per a cafeteria i altres sales de reunions. El pis és ocupat per un petit teatre. L’interior ha estat reformat en diferents ocasions. A la façana, enretirada de l’alineament del carrer deixant un ampli espai al davant, predomina el buit sobre el ple amb obertures grans i un gran balcó corregut amb balustrada d’obra. El coronament crea un frontó sinuós.
El Casal Popular, societat recreativa catòlica que tindria una activitat important a la vila, va ser fundat pel rector Josep Bosch i Arnau l'any 1913.
L'any 1914 es va comprar Can Vergonyós, s'enderrocà, i el nou edifici del Casal Popular es va inaugurar el 1916. A Can Vergonyós, en aquell moment s'hi trobava l'Ateneu Palafrugellenc, fundat també l'any 1913.
Per construir el Casal Popular s'enderrocà Can Vergonyós, casa dels segles XVI i XVII, amb gran portal adovellat, de la qual no queda documentació de cap tipus. Els Vergonyós foren un llinatge important a la vila. S’en destaca el notari i escrivà reial Salvador Vergonyós de la segona meitat del segle XVIII.
La finca fou cedida a l’església pels descendents cognominats Jonama. La finca integra, a la part posterior de l’edifici, l’antiga “Horta d’en Jonama” on ara hi ha els camps d’esports parroquials. El camp de futbol del Casal Popular era l’únic de la vila fins poc abans de la dècada de 1980.
Quan a l’autoria del projecte, es cita Manich, e.i, us deixo una pregunta, és el Josep Maria Manich, enginyer de la fàbrica Armstrong de Palafrugell ?. Fou Assassinat , juntament amb l’alcalde Josep Girbau Miquel ( Palafrugell, 19 de març de 1894 + a la platja de Pals en els fets del 17 de novembre de 1936 ) arran de l'aixecament dels militars sediciosos encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República.
Lluís Molinas i Falgueras (Palafrugell, 1935)
Feia una ullada a la pàgina de l’Ajuntament, i en deduïa la raó per la qual s’escollia el color d’aquesta façana, i almenys la de Can Gallart.
Els catalans hem de recordar en tot moment que , QUI PERD ELS SEUS ORÍGENS, PERD LA SEVA IDENTITAT
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Faig referència a la pregunta amb què acabes el post.
ResponEliminaEmbarcat en un treball biogràfic sobre JOSEP M. MANICH ELIAS, enginyer industrial mecànic de Miquel & Vincke (el 1916, Manufacturas del Corcho, S.A.), puc assegurar-te que, facultat pel seu títol, va fer els projectes de noves naus per a la fàbrica i d'alguns edificis. El del Casal Popular, en concret, li atribueix la Guia del patrimoni històric i artístic dels municipis catalans, mentre que Núria Anglada Lloveras, a Quaderns de Palafrugell, núm. 26, afirma que era de l'arquitecte F. Corretjer. Encara no n'he pogut treure l'aigua clara.
D'altra banda, l'assassinat a la platja de Pals, terme municipal de Begur, la nit del 17-11-1936, va ser entre altres son fill JOSEP M. MANICH OLIVA. Ell ho havia estat cinc dies abans, la matinada del 12, davant les tàpies del cementiri de Calella de Palafrugell.