divendres, 20 de gener del 2017

FONDA/HOSTAL L’ESTRELLA. PALAFRUGELL. L’EMPORDÀ JUSSÀ. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa publica unes bellíssimes imatges del que Patrimoni Gencat, qualifica com a Casal; l’edifici del carrer de la Caritat, 61 – cantonada amb el carrer Quatre Cases, 13-17



I en fa la següent descripció; gran edifici de planta rectangular i teulada a dues vessants, amb el carener paral•lel a la façana principal. Totes les obertures són allindades i amb marcs de pedra regular, algunes amb ampits i motllures guardapols. Són remarcables les mènsules de les finestres de la planta noble, amb relleus de testes alades.
L'origen d'aquest edifici data del segle XVII (a una porta de la planta Baixa hi figura la data del 1609), tot i que amb el pas del temps ha experimentat diverses modificacions.


Ens agradarà tenir noticia DETALLADA a l’email coneixercatalunya@gmail.com d’aquestes ‘modificacions’ darrera de les que intuïm l’actuació d’algun dels grans arquitectes de Catalunya

La publicitat ens fa una minsa descripció ; la Fonda l’Estrella, situat al poble de Palafrugell, està construït en un edifici, que data de 1609, i té una arquitectura única que inclou sostres de fusta originals i uns jardins magnífics.

L’Elena Horiuel Mató em feia arribar unes dades en relació al edifici de l’Estrella; data del 1605 0 1609, no es veu ben bé. Aquesta i altres quatre cases, situades a banda a banda del carrer de la Caritat, fora vila, van donar nom a l’actual carrer de les Quatre Cases. Sembla que aquesta podria ser l’antiga casa Salomó, família que cobrava els censos en aquesta zona.

No se sap ben bé quan aquest casalot va començar a funcionar com fonda, se’n coneix però, els noms dels darrers propietaris. Entre el 1880 (aproximadament) i el 1926, la propietària fou l’Antonia Boadella i Pifarré. Entre el 1926 i el 1931 fou en Jaume Suquet, que va edificar unes construccions annexes a la casa (inicialment de planta rectangular), per tal d’ampliar i modernitzar les instal•lacions, com ara cuina, banys, safarejos i sis habitacions sobre un porxo ben alt per permetre el pas de carros i tartanes.

El 1931 l’Estrella passa a ser propietat de la família Capellà. Durant el període fosc de la guerra civil l’edifici fou greument espoliat. Portes modernistes, vitralls, mobles, làmpades, van desaparèixer per no tornar mai més.

El 1943 en Claudi Mató Vila va comprar l’Estrella i va fer construir els arcs neomudejars que han donat encant i personalitat a l’edifici. La seva idea la van dur a la pràctica els paletes /mestres d’obra Pere i Miquel Pagès. Els tres anys de guerra al Marroc on va fer el servei militar en Claudi Mató, més la seva gran afició a lectura de llibres de viatges devien ser les seves fonts d’inspiració.


La casa encara és de la família i no ha sofert canvis estructura’ls importants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada