dimarts, 26 de febrer del 2013

SANTA MARIA DE SILS. LA SELVA. CATALUNYA

Les retallades son un fre a la ‘ feina de camp’ que els de coneixercatalunya.blogspot.com fem de forma privada. Per aquesta raó demanava ajuda mitjançant facebook a la bona gent de Sils de la Selva, els proposava que fessin ells algunes fotografies, possiblement no em vaig explicar amb claredat perquè em va contestar que agafes les imatges del facebook. Amb l’esperança d’una millor entesa, començo amb una vista nocturna, en que apareix l’ESGLÈSIA DE SANTA MARIA DE SILS.



Santa Maria de Sils, s’esmenta per primer cop en una butlla de Lluci III (1185), que confirma les possessions del monestir de Breda, ratificada per Innocenci IV (1246).

Va centrar, al peu de l'estany, un petit nucli de cases que es va mantenir gairebé inalterat fins al segle XIX. Les primeres notícies existents sobre la propietat de les terres de l'estany se situen a principis del segle IX, en què van esdevenir patrimoni del vescomte de Girona.

L'edifici actual, de factura barroca-neoclàssica és del segle XVIII, conserva però , una capella gòtica i una làpida del 1333 encastada al costat de la porta.



L'església està formada per una nau central amb dues capelles laterals a cada costat, dedicades a Sant Marc, Sant Llop i els Sants Metges. La façana, arrebossada i pintada recentment, té un coronament de forma ondulant, amb pinacles als vèrtex i una creu al capdamunt. La portalada, emmarcada en pedra, és d'estil neoclàssic, rectangular, amb ornamentacions i amb una llinda que porta la inscripció de 1802. Sobre aquesta portalada hi ha una fornícula també de pedra, amb la imatge de la Verge, acabada amb un frontó. Per damunt de la fornícula i al centre, hi ha una finestra circular emmotllurada que il•lumina l'interior de l'església. L'entrada al temple queda a un nivell més elevat, s'hi accedeix a través d'una escalinata i una porta reixada de ferro forjat que tanca la petita zona de la plaça de davant l'església. El campanar, també reformat recentment, és de planta quadrada, i té una obertura per banda, amb arc de mig punt. Al capdamunt hi ha una mena de balaustrada de pedra i quatre boles decoratives als extrems. En la remodelació de principis del segle XX es va fer una coberta de ceràmica vidriada verda, s‘hi va afegir un coronament de ferro forjat molt interessant i un rellotge amb decoració d'esgrafiats i el text: "Viu i pensa en la mort".


El campanar va ser remodelat i consolidat l'any 1907 per l'arquitecte Rafael Masó i Valentí (Girona, 16 d'agost de 1880 - 13 de juliol de 1935) que va fer un nou coronament i un rellotge.



L'agost de 1907 les obres ja s'havien començat i el 24 de novembre del mateix any es va beneir el campanar.



Amb una bellíssima imatge de l’interior del temple, donem per conclòs aquest treball, que pretén bàsicament esperonar el desig del lector, per arribar-se fins a la comarca de la Selva, per admirar la població de Sils i el seu Patrimoni històric i artístic.

Agraïm infinitament la col•laboració rebuda, així com la cessió de les imatges, als amics de Sils de la Selva.

Esperem que aquesta publicació sigui la primera d’una llarga sèrie, que vehicularem mitjançant l'email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada