divendres, 3 de juliol del 2020

CASTELL DE CAN FERRER. EL MONTMELL. EL PENEDÈS JUSSÀ. TARRAGONA

El Raul Pastó Ceballos retratava al terme del Montmell, a la comarca del Penedès jussà, el runam esfereïdor del mas Ferrer que ja s'esmenta al fogatjament del 1553, i on l'any 1960 constaven 63 habitants.




Patrimoni Gencat
li dedica una quasi lapidaria menció; Restes molt arrasades de murs de maçoneria, sitges, etc.

S'endevina la forma d'una construcció molt adaptada a l'estret cim de la Serreta, d'unes dimensions màximes de 30 x 8 metres.

https://www.catalunyamedieval.es/castell-de-can-ferrer-de-la-cogullada-el-montmell-baix-penedes/
A la punxa final de la Serreta de Can Ferrer, una mica més amunt del dipòsit d'aigua de la població, hi ha les restes del Castellot de Can Ferrer, situat a 529 metres d'altitud.

El lloc és ben estratègic. Està literalment penjat sobre el fons de la masia amb vista a l'obaga de la serra del Montmell.

Quan al topònim Montmell , Pere Balañà i Abadia defensa un origen àrab “ al-masal “ , lloc on les i agües corren,

https://books.google.es/books?id=VNawqNwMiJ4C&pg=PA80&lpg=PA80&dq=montmell.+toponimia&source=bl&ots=JqxfyuRHXb&sig=ACfU3U1qph4GFuqO__QK9DJXdEiHKSS6vQ&hl=ca&sa=X&ved=2ahUKEwjgr4qG0bDqAhXkQkEAHcdDCJQ4ChDoATAAegQIChAB#v=onepage&q=montmell.%20toponimia&f=false

Al Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya, diuen : en la documentació antiga Monte Macellum (Segle X), literalment ‘muntanya del mercat o carnisseria’

El diccionari catala valencià balear defensa que etimològicament evoluciona de Mont Maell, procedent del llatí monte Macelli, nom propi d'home. En els documents medievals apareix citat el «termino montis macelli» (Cartulari de St. Cugat, fol 99, n.o 340), «monte Macellum» (a. 974, ap. BDE, xxvi, 52 53).

Ens caldria cercar el diccionari etimologic i/o el Onomasticon Cataloniae de Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 — Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997)

O l’ Origen dels noms geogràfics de Catalunya: pobles, rius, muntanyes, de Manuel Bofarull i Terrades (Badalona, 1923 - ?, 10 d'agost de 2009)
Trobo versemblant la tesis de Pere Balañà i Abadia.

Ja sabeu però, que en toponímia – que no en política – tothom pot dir la seva, oi?.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada