Retratava aquest edifici situat al cim d'una petita elevació que domina la visual de la vila, la descripció tècnica en diu que va ser bastida al segle XII, o probablement en un moment anterior incert, sent un indret molt important especialment durant el segle XIV amb l'ampliació portada a terme per part dels comtes de Prades.
Les restes conservades a l'actualitat corresponen a diferents èpoques, que van del segle XIII-XIV fins al XIX. Cal destacar el recinte rectangular damunt del qual es situa l'església romànica advocada a Santa Maria, que exercia les funcions d’església parroquial fins a la construcció de la ‘nova’ església situada al pla , una gran escala gòtica i elements barrocs i posteriors. A la sala rectangular sobresurten les mènsules decorades que sustenten els arcs diafragma, una porta adovellada i els finestrals trilobulats. Al segles XVIII es va edificar el bastió oest i les torres bessones i el segle següent es va reformar per a la seva conversió en presó. El material utilitzat varia depenent de l'època històrica, destacant la maçoneria sense arrebossar.
Les primeres referències sobre el castell daten de l'any 1199, tot i que es suposa una cronologia anterior. La seva construcció a finals del segle XII es relaciona amb la conquesta dels comtes catalans de la Catalunya Nova. L'època de gran esplendor es data el segle XIV, quan els comtes de Prades van ampliar l'edifici i poc a poc es va anar configurant la seva fisonomia actual.
Segons la tradició, en aquest castell van néixer dues de les dones més importants de la història medieval de Catalunya: Elionor de Prades, reina de Xipre i de Jerusalem (1333-1416), i Margarida de Prades, reina d'Aragó i darrera reina catalana (1387-1429).
A principis del segles XVIII, Felip V va ordenar destruir el castell i després reconstruir-lo.
L'any 1825 es va reformar el conjunt per albergar una presó que va servir fins als anys posteriors a la mal dita ‘Guerra Civil’, que s’iniciava per la sedició dels militars feixistes contra el Govern de la II República Espanyola.
Seguirien – com per arreu - molts anys d'abandonament, fins que la propietat passà de l'Ajuntament de Falset, a la Diputació de Tarragona; en l'actualitat alberga l'Arxiu Comarcal del Priorat, i el Castell del Vi.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada