dijous, 21 d’abril del 2022

EL MAS D'EN PINYES. COLL DE NARGÓ. L'URGELL SOBIRÀ. LA " DESITJADA" VEGUERIA DELS PIRINEUS.

 

El Jordi Vila Juncá pública una fotografia a vista d’ocell del Mas d'En Pinyes , a la vall de Sallent de Nargó, a la comarca de l’Urgell sobirà.




Diria que Coll de Nargó no té un Catàleg de masies, encara que  certament alguna cosa té:

https://www.yumpu.com/es/document/read/13819916/1memoria-descriptivapdf-ajuntament-de-coll-de-nargo


Llegia:

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-just-de-pinyes-coll-de-nargo


A uns 200 metres  a llevant de la casa de Pinyes, en un camp conegut com el prat de Sant Just, hi havia les restes de la capella, les pedres de la qual foren emprades per a la construcció de la casa nova de Pinyes, després del conflicte bèl·lic que s’iniciava amb l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República – l’únic que s’ha conegut en aquestes terres fins als nostres dies - en substitució de l’antic mas, edificació adossada a les restes del castell i utilitzat com a dependències de l’explotació agropecuària.

 

L’església de Sant Just apareix esmentada l’any 1059 en què es vengué una terra i un casal “in apendicio de Pinas, propre ecclesia Sancti luste…”. El lloc, però, ja és esmentat el 959 i també en nombrosos documents del segle...


http://invarque.cultura.gencat.cat/Fitxa?index=54&consulta=MCUyKzQl&codi=10769


Per la pista que des del Congost de Codó (Carretera de Coll de Nargó a Isona) va a Sallent, dos-cents metres a llevant de la Masia de Pinyes a mà dreta del camí, sota uns roures, hi ha una partida coneguda com El Bosc de Sant Just i on tradicionalment s'hi ubicà una església dedicada a aquest sant.

 

En el lloc on s'observen restes constructives, els propietaris del Mas de Pinyes hi localitzaren una roda de molí de conglomerat amb encaixos laterals i perforació central, que encara conserven.

 

Segons "Catalunya Romànica" les parets d'aquesta església foren reutilitzades per a la construcció de la casa nova de Pinyes després de la Guerra Civil.

 

El primer esment d'aquesta església és de l'any 1059.


Quan al topònim Coll de Nargó, us deixo un enllaç a l’Onomasticon Cataloniae  del  filòleg, reconegut mundialment, malgrat ser i reivindicar-se com a català, Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997)




https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=14818

Com és mal costum en aquest dissortat reialme on dediquen lloances als corruptes i es blasma als que viuen del seu treball honrat,  ens cal la vostra ajuda per completar la informació d’aquest mas , sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email  castellardiari@gmail.com

 

Ah!, sense cita prèvia, norma que es fa servir sovint per justificar l’omissió del deure desocors en els àmbits de la salut, i altres activitats de les mal dites “administracions públiques”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada