Després de visitar Sant Julià de Cerdanyola, la Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur vam continuar el nostre periple fins arribar-nos el Santuari de Falgars.
Pel camí em recordo d’un mapa d’itineraris per conèixer la terra berguedana titulat l’Olla de Sant Julià de Cerdanyola. Aquest nom es deu a que el poble és enmig una àmplia vall sobre Guardiola del Berguedà i el PR C-129 recorre el voltants muntanyosos. Algun cop en fet part del seu recorregut en la Caminada Popular que organitza el municipi.
Quant arribés al poble per la carretera que passa al costat de l’ermita de les Esposes, molt a prop de l’indret de les Nou Fonts, primer et sorprenen la quantitat de parets de pedra seca i després el veure’t rodejat de muntanyes cobertes d’espessos boscos.
Els cingles del Banyadors, la Coma Verda i la solana de Cortielles formen els límits septentrionals i llevantins i separen el terme de la Vall de Lillet. Els cims de la serra del Mill al sud i la serra de Catllaràs al SE. separen el terme de Sant Julià de la Nou del Berguedà i de Castell de l’Areny.
Però emocionat per la natura finalment he de posar els peus a terra i nombrar les tres fonts, motiu de la crònica, que és troben per la pista asfaltada que condueix a Falgars, segurament a poca distància n’hi ha altres tan o més importants.
Sortint del poble trobem la Font del Castell, neta i ben cuidada. Més amunt la Font de Sant Antoni, ens crida l’atenció la imatge del Sant fet de rajoles de ceràmica i també les alçades de la serra de Catllaràs i finalment la font en la cruïlla del Santuari de Falgars.
Voltar i veure país ens omple l’esperit malgrat les troballes siguin modestes i a l’abast de tothom.
Text i recull dades Miquel Pujol Mur.
Fotografia: Rosa Planell Grau.
Berga, 22 juliol 2012.
dimarts, 24 de juliol del 2012
FONTS DE SANT JULIÀ DE CERDANYOLA. BERGUEDÀ
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada