Catalunya és la terra dels ‘herois anònims’; persones que s’aixequen cada dia per fer ‘anar el país’; de la majoria l’enciclopèdia de ‘Barcelona’ no en dirà mai res. Per això demanava el nom del darrer propietari de la Destil•leria dita ara ‘ Fassina Balanya’ ; d’aquest - per a mi curiós- nom trobava al Diccionari de l’Instituí d’estudis Catalans :
FESSINA f.
Fàbrica antiga o alambí on es destil•la esperit i es fan begudes alcohòliques (Ll., Urgell, Lluçanès, Vallès, Penedès, Camp de Tarr.); cast. alambique, destileria.
Fon.: fəsínə (or.); fasínɛ (occ.).
Etim.: probablement del llatí offĭcīna, ‘fàbrica’.
Del propietari en trobava dades als llocs dels que els ‘mortals’ no ens podem escapolir; Hisenda i les Notes Necrològiques de la Vanguardia :
Dels comptes d’explotació de la Destil•leria de Josep Arbós Civit, se’n conserven als arxius corresponents als exercicis 1945-1952 a la Delegació d’Hisenda de Tarragona.
A la Vanguardia del dia 13 de març de 1976 apareix la necrològica de Josep Arbós Civit, que lliurava l’ànima al Senyor a la població de Vallirana a l’edat de 80, les seves despulles varen rebre terra en aquell indret del Baix Llobregat.
A l’església Parroquial de l’Espluga de Francolí es varen celebrar els seus funerals.
A la Fassina Balanyà de l'Espluga de Francolí ens explicaven que produïa aiguardent a partir de la brisa del raïm, és a dir una massa formada per la pell, els pinyols i les rapes del raïm - era, per tant, el residu del raïm- un cop se n'havia extret el most.
El procés era el següent : A la brisa se li afegia aigua i començava un procés que manualment es controlava per evitar l'ebullició; s'obtenia així l'alcohol per un procés de destil•lació.
Un cop duta a terme la destil•lació , la brisa es premsava i se n'obtenien altres derivats per a la indústria farmacèutica (àcid tartàric).
A la part exterior de la fassina es deixava assecar la brisa premsada i en acabat s'utilitzava com a combustible per a la caldera que feia funcionar la màquina de vapor de la mateixa fàbrica.
La Fassina Balanyà - hores d’ara – ,per la seva situació en una de les zones més importants de producció de vins i alcohols de Catalunya, és l’exemple palès d’una activitat, que havia tingut un gran abast a tot el territori, Bages, Vallès, Penedès, Camp de Tarragona,.... i que té avui només un caràcter quasi residual.
El tancament del negoci per part de Josep Arbós Civit, i la fortuna que va fer possible el manteniment de l’edifici, davant la dificultat de trobar-li un ús alternatiu posterior, ha permès que quaranta anys més tard, la Fassina Balanyà es mantinguí pràcticament igual al darrer dia de la seva activitat.
Acabava d’escriure aquest text, a la taula de casa, la tarda del dia que sortíem del Balneari de Rocallaura; i decidia incloure’l, juntament amb la resta dels escrits i/o viscuts en aquests dies, sota l’epígraf ‘ Escrits del Balneari’; que son fins al moment :
L’URGELL
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2012/04/balneari-de-rocallaura-el-somni-de.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2012/04/nostra-senyora-del-tallat-sant-llorenc.html
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2012/04/visitava-el-recinte-privat-on-flueix.html
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2012/04/el-corral-romanic-de-sant-andreu-i-sant.html
LA CONCA DE BARBERÀ
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2012/04/sant-josep-sabater-de-montblanc.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2012/04/pont-medieval-de-montblanc.html
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2012/04/la-cova-de-walt-disney-de-lespluga-de.html
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2012/04/santuari-de-la-comunitat-mercedaria-de.html
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2012/04/castell-de-solivella-dit-tambe-de-la.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2012/04/mas-la-sabatera-de-prenafeta-la-conca.html
Uns i altres – i els que aniran sortint properament - seran tramesos amb prec de publicació als mitjans de la premsa comarcal corresponent.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada