Havia visitat l’ermita de Sant Roc, en realitat s’hauria de dir – segon els meu punt de vista - , la capella de Sant Roc del Serrat de n’Esplà, gracies a les indicacions de la masovera del Serrat, i filla del propietari.
Retratava també un dels edificis d’aquesta propietat , i en la meva recerca d’informació llegia a : http://www.ajtorello.cat/perfil/recursos/recursos/fons_serrat_de_n__espla.pdf
L’any 1897 es produïa la venda de la finca del Serrat de n’Espla a Jacint Rifà, fabricant de filats de cotó de Manlleu, al que trobem vinculat també a la Colònia tèxtil de Can Botey o Agafallops, a Ripoll, el Ripollès [ documentada des de 1863,a partir de 1890 la fàbrica de filats fou comandada per Jacint Rifa, de Manlleu, que l’amplià i inicia una llarga trajectòria]
Per primera vegada, després de segles, la família Serrat es desvinculava del Serrat de n’Espla.
Jacint Rifà adquirí la casa per a residència d’estiu i inicià una important reforma de la casa i de l’entorn (camins, font i ermita de Sant Roc), una tasca que la família ha continuat fins a l’actualitat. Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del cognom matern, i del lloc i data de naixement i traspàs de Jacint Rifà, i si alhora fos possible afegir alguna dada biogràfica, ja tocaríem el cel amb les mans.
Per descomptat cap dada dels mestres d’obra i/o arquitectes que aixecaven els magnífics edificis que veieu a la fotografia.
Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
El Serrat va ser reformat en profunditat per l'arquitecte Isidre Puig Boada pels volts del 1929. Puig Boada, com a bon noucentista, era un estudios i gran coneixedor de l'arquitectura popular catalana, especialment les masies. A l'arxiu del Centre Excursionista de Catalunya es conserven moltes fotografies i dibuixos aportats per en Puig Boada i els seus col·legues.
ResponElimina