divendres, 29 de gener del 2021

MAS DEL CUADRADA, REUS. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA

 

El Raul Pastó Ceballos em feia arribar imatges del Mas Vil·la Maria o Mas del Cuadrada, masia considerada monument i protegida com a bé cultural d'interès local del municipi de Reus , al Camp jussà de Tarragona.


 


 

Es tracta d'una masia aïllada destinada a ús propi residencial, consta de dues plantes i golfes. L'arquitecte va ser Pere Caselles Tarrats (Reus, 1 de novembre de 1864 - 28 de juliol de 1936), que incorporà a l'edifici algunes de les característiques pròpies dels masos reusencs de l'època, com la torre-mirador i la loggia lateral. 




La loggia, o llotja, és un element arquitectònic utilitzat sobretot en l'arquitectura italiana del segle xvii. Funciona a manera de galeria o pòrtic i està obert íntegrament per almenys un dels seus costats i sostingut per columnes i arcs. Es pot trobar tant a nivell del sòl com també a nivells més elevats. La loggia es podia localitzar a la part davantera o lateral d'un edifici i no estava destinada a l'entrada, sinó que s'usava com a sala exterior




L'accés principal és a la façana sud. Hi ha un cos adossat a la façana oest compost de planta baixa i galeria coberta a nivell del primer pis. El conjunt disposa de l'element singular de la torre que t'e una alçáda de cinc plantes, i on es troba la caixa d'escala.

 

La façana principal disposa d'obertures simètriques respecte al centre. Se situa un balcó damunt la porta d'accés principal. A la façana est trobem una gran porta amb un arc de mig punt i una terrassa protegida per una marquesina. Les finestres de les golfes estan incorporades a una arqueria cega que forma un fris superior i produeix uns elements a la manera de merlets que sobresurten de la coronació de la façana.

 

Als tractaments de façana trobem l'ús general dels estucats i les cobertes inclinades amb teula àrab. A la façana principal hi ha un cartell vidriat amb el nom del mas, homenatge a la dona del propietari, Maria Gibert.

http://foto90classic.blogspot.com/2018/07/sant-cristofol-i-el-montepio-de.html


El 1902 Nemesi Cuadrada – del que ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del cognom matern i del lloc i data de naixement i traspàs -  , propietari d'un negoci d'adobatge de pell i d'un molí de farina, provinent de Mataró, es féu construir un mas a la partida del Roquís, prop de la carretera de Falset, seguint el costum de la burgesia reusenca de fer-se construir segones residències generalment molt properes a la ciutat. En la construcció es van fer servir peces ceràmiques dels arrimadors, sobreres del pavelló número 6 de l'Institut Pere Mata, que Cuadrada va comprar el 1908.


M’explica el Raul Pastó Ceballos que Vil·la Maria està a la venda.


No la sabia trobar al Catàleg de masies de Reus, intueixo que per aquesta raó, i potser també per tenir una llicenciatura universitària “ sudoris causa” per una Universitat catalana,  no m’han proposat com a ministre, cosa val a dir que els agraeixo infinitament.  Avui, fer-se un nom és mot fàcil, el que costa, i MOLT, és fer-se UN BON NOM, oi?.   


http://www.reus.cat/sites/reus/files/cataleg_masos_reus.pdf


Sense pressa ni pausa, el Raul Pastó Ceballos, va posant llum sobre un patrimoni  col·lectiu quasi oblidat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada