dijous, 7 de gener del 2021

DE LA TORRE D’ESTIUEG D’EN DAMIÀ GARRIGA RABASSA A L’ORGANISME DE GESTIÓ TRIBUTARIA. MALGRAT DE MAR. EL MARESME

 

Sortosament, -  tota regla té almenys una excepció – aquí i allà es van conservant edificis singulars d’una època en la que prevalia l’estètica davant d’altres criteris.  




https://www.turismemalgrat.com/viu-malgrat/torre-vidua-can-sala/


https://cargocollective.com/mrncdesign/Torre-de-la-Vidua-de-Can-Sala

 

Damian  Garriga  Rabassa  ( 1853 +  Malgrat de Mar, 20-02-1931 )  va ser el promotor de l’edifici que s’aixecava l’any 1910 seguin el projecte de l’arquitecte Esteve Rocafort i Carreras (Blanes, 1851 - ?, 1911)

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1906/03/08/pagina-2/33165796/pdf.html?search=Damian%20Garriga

Patrimoni Gencat en diu ; edifici de planta rectangular al que s'ha afegit un cos a la banda esquerra de la façana principal, perpendicular a la mateixa: procura integrar-se al conjunt imitant l'estil general. La façana presenta la riquesa decorativa del modernisme: formes vegetals, esgrafiats, ús de ceràmica. Formes ondulades als balcons i treball de ferro. Els balcons utilitzen l'arc carpanell. Torreta a l'angle de la façana coronada per teulada de mosaic.

Casa d'estiueig voltada d'un bell jardí. Ha passat per diversos propietaris que convertiren part del jardí en una fàbrica, posteriorment aquesta fou convertida en hostal.

Llegia a : http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/912702-tributs-a-una-torre.html

A la torre, l'acompanya en aquest espai separat del carrer per una tanca el nou edifici de l'arxiu municipal. És una obra de poc més de quatre anys en forma de cub firmada per l'arquitecte Xavier Guitart Tarrés



https://www.pinterest.co.uk/pin/357473289176999382/


 El conjunt es completa amb un petit jardí amb una glorieta que es destina a fer presentacions i petits actes culturals.


Quan al topònim Malgrat, en la documentació antiga ja apareix la forma Malgrat (Segle XIV), probablement prové del llatí MALE GRATU ‘lloc improductiu’; de Mar, per la situació litoral. Està clar que devia descriure un indret que a dia d’avui té poc o res a veure, amb el que devia ser aleshores, oi?.


Quan pugueu sortir i circular lliurement per Catalunya poseu el Maresme a la vostra agenda.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada