dissabte, 9 de gener del 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ESTEVE DE JUNYENT. LES VALLS D’AGUILAR. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA " IN PECTORE " DELS PIRINEUS

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó local  “,  en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems s’oferirà  als mitjans informatius perquè en valorin la seva publicació.

 

M’enviava fotografies de l’església  de Junyent , advocada al protomàrtir Sant Esteve, a les Valls d’Aguilar, a l’Urgell sobirà. 



 

Patrimoni Gentcat en diu; Edifici religiós d'una nau amb capçalera plana orientada al nord-est, i cobert amb quatre trams de volta de canó amb llunetes, separats per tres arcs faixons sense prolongació als murs. A la nau s'obren dues capelles laterals oposades a través de dos arcs de mig punt. Són de planta quadrangular i cobertes amb volta de canó. Els murs de la nau estan decorats amb policromia, imitant un mur de carreus. El conjunt presenta un cor de fusta en alt als peus. La porta d'accés és d'arc de mig punt, amb dovelles de pedra tosca i un ull de bou al damunt. El campanar és d'espadanya, de dos ulls, amb coberta a dues vessants. El conjunt també presenta una coberta de llosa de doble vessant. A sobre de la porta hi ha una dovella amb la data 1785.


Fou parròquia fins ben entrat el segle XIX, actualment és sufragània de la parroquial de Noves de Segre, advocada a Sant Serni.

 

 


 

L’havia fotografiat . A.Moras l’any 1986


Hem demanat a Patrimoni Gencat ,  a l’Arxiu Nacional de Catalunya , al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) , al Bisbat d’Urgell,..,  dades del fotògraf/a A.Moras, que durant la dècada dels anys 80 del segle XX, duia a terme una excepcional tasca a la comarca de l’Urgell sobirà;   no en sabem res, i  necessitem dades, nom, cognom matern, lloc de naixement traspàs - si s’escau – d’aquest fotògraf/a a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , per descomptat si en teniu noticia sou pregats de fer-nos-la arribar.


La Maria Rosa i el Miquel, la “ parella romànica”  retrataven la capella advocada a Sant Antoni Abat, en ocasió de la visita que feien a Junyent:


http://indretsescbergueda.blogspot.com/2015/02/sant-antoni-abat-de-junyent-valls.html


https://indretsescbergueda.blogspot.com/2015/02/sant-esteve-de-junyent-valls-daguilar.html


Quan al topònim el diccionari català valencià balear recull; derivat etimològicament del llatí iŭngĕnte, ‘que uneix, ajuntador’ (segurament en sentit geogràfic de ‘confluència’: cf. Balari Oríg. 133, 134). El torrent del Freixe i el riu de la Torre, conflueixen en aquet punt.




Que el protomàrtir Sant Esteve intercedeixi  davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia ,  que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, i els que pateixen estretors econòmiques.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada