dimecres, 6 de gener del 2021

IN MEMORIAM. EDIFICI DE L’ANTIC AJUNTAMENT/ESGLÉSIA DE SANT JOAN [ BAPTISTA?]. AVINYONET DE PUIGVENTÓS. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA

 

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar una fotografia i diversos enllaços relatius a l’edifici  del segle XVI que havia aixoplugat l’Ajuntament d’Avinyonet de Pugiventós – i potser les escoles, oi?- , i anteriorment havia estat una església advocada a un Sant Joan  del que com és mal costum no se’n esmenta l’advocació, ho demanarem al Centre de Documentació de Cultura Popular iReligiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín )






Patrimoni Gencat en diu; edifici situat a pocs metres de l'església parroquial de Sant Esteve. És un edifici de planta rectangular, allargada, amb vessants sobre les façanes laterals. Les obertures són totes d'època moderna i l'interior ha estat dividit en diferents estances. A la porta i a les cantonades encara es poden veure els carreus, a diferència de la resta de la construcció que ha estat totalment arremolinada.


En la visita que va fer a la comanda l'any 1661 el comissari hospitaler, li va manifestar el notari Roc Franc, com a procurador del comandador Arnau de Serralta, que la capella de Sant Joan d'Avinyonet estava en bon estat i que en aquesta església "lo senyor bisbe de Girona , Fra Josep Fageda (Vic, octubre de 1608 — Tortosa, 1685),  no y té res a veure"


Quan al topònim AVINYONET DE PUIGVENTÓS. - DCVB,s.v.,179. Etim.: diminutiu de Avinyó. GRIERA,19: Avinyonet es un derivado de vinea con la a protética. La, desinencia et» etum sirve para formar colectivos de bosques y plantaciones: Rourada, Pineda, Fajeda, Freixenet. La propagación de este sufijo es relativamente reciente. En 1278, comparece todavía Avinione, y un siglo mas tardo, Avinyoneto, para distinguirlo de Avinyó. Per a l'etimologia de Puigventós V.: MOREU,82: el vent sembla haver estat remarcat.


TOPONÍMIA MEDIEVAL DE L'ALT EMPORDÀ (Municipis i Agregats), Maria Josepa Arnall i Juan[1] (Vila-sacra, Alt Empordà, 5 de novembre de 1948 - ibid., 31 de maig de 2002)


Amb les mateixes pedres que s’aixeca una catedral, es pot aixecar un castell, una presó, una cort,..., les pedres NO preconfiguren cap estil arquitectònic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada