divendres, 22 de gener del 2021

CAN XEL I EL SEU RELLOTGE DE SOL. SANTA PAU. LA GARROTXA. GIRONA

 

L’Olga Sacrest Roca ( Olot, la Garrotxa 16 de juny de 1960 ) , pública  el 21.01.2021 un parell de fotografies,  una de la façana del Restaurant Can Xel , i l’altra del  seu magnífic Rellotge de sol  fet de rajoles vidriades.  El local es troba a la carretera GI-524,  abans  d'arribar  al nucli de Santa Pau,  venint des de la Vall d'en Bas, a la comarca de la Garrotxa.






Curiosament no apareix a la llista de “monuments “ d’aquesta vila:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Santa_Pau


A la pàgina del Restaurant Can Xel , s’explica que els orígens de l’establiment  es remunten a l’any 1931 quan va començar essent un petit hostal de poble.


Al llarg dels anys ha anat evolucionant fins a convertir-se en un gran complex que disposa de restaurant, allotjaments i piscina.

 

Actualment la quarta generació de la família, renova la seva proposta gastronòmica amb tocs moderns, sense perdre la cuina tradicional catalana i mantenint la seva essència amb bon producte i bona elaboració.


No expliquen res dels promotors, ni dels autors d’aquesta transformació, hem demanat més informació a la propietat.


Rebia un email en que em deien ; la història de Can Xel i la seva evolució no es pot entendre sense parlar de la Carme Font Compta (1882-1945) , qui a principis del segle XX va començar a fer petits plats pels traginers que treballaven a bosc i es movien pel municipi de Santa Pau. La Carme és va casar amb Joan Fàbrega i avellana (1880- 1940) D’aquest matrimoni van néixer 6 fills

 

 En Ramón Fàbrega Font (1905- 1992) va ser l’únic que va seguir el negoci i es va casar amb Maria Triadú Roca (1911- 2002) , i van  seguir cuinant per les persones de pas,  i a poc a poc es va anar convertint en un petit hostal.

 

La Maria va ensenyar al seu fill Joan Fàbrega i Triadú (1931- 2010) tot el seu saber i amor per la cuina. En Joan Fàbrega i Triadú es va casar amb Rosa Ferrés Soler (1937)

 

Actualment segueixen el negoci les seves filles Rosa Maria Fàbrega i Ferrés ( 1967) casada amb Joan Roig i Coromines (1964)   i Maria Carme Fàbrega i Ferrés (1969 )

 

Al llarg dels anys el petit hostal es convertí en el gran complex que coneixem ara

 

Les filles d’en Joan i la Rosa Maria, Mireia Roig Fàbrega (1988) i   Meritxell Roig i Fàbrega,(1992) actualment també segueixen el negoci familiar





 

L’arquitecte que va dissenyar les actuals  instal·lacions va ser Joan Tresserras Dou  juntament amb l’aparellador Miquel Gou Farjas  i el constructor d’obra Pere Triadú.

 

Els faré arribar la publicació amb aquesta addenda,  amb el meu infinit agraïment, i amb l’esperança de que s’aixequi aviat aquesta situació de presó municipal RENOVABLE, i em sigui possible gaudir de la seva cuina en companyia de l’Olga Sacrest Roca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada