diumenge, 24 de gener del 2021

IN MEMORIAM. CAN SUBIRANA DE TREGURÀ DE DALT. VILALLONGA DE TER. EL RIPOLLÈS.

 Can Subirana fou una casa al veïnat de Tregurà de Dalt, al terme de Vilallonga de Ter , a la comarca del Ripollès.

Actualment està aterrada.

En la segona meitat del segle XIX, l’hereu es va casar amb l’Anna Colldecarrera, que en publicava aquesta imatge.




La descripció deia ; casa formada per un gran bloc central rectangular, de dues plantes, amb una gran façana orientada a sud, que s'obre a una gran galeria d'arcs i barana d'obra a cada planta. A través d'una gran escala, que passa pel primer arc de l'esquerra de la primera planta s'accedeix al casal. Les corts estan situades als baixos. L'edifici és envoltat per edificacions secundàries de tipologia tradicional. L'estat general de l'edifici és semi-ruïnós.

 

Sobre la preexistència d'una casa anterior, entre els segles XVIII XIX  aproximadament, es construeix el gran casal.


Té una vida activa d'uns 150 anys aproximadament, fins que a principis de segle XX la pairaria passà a mans de la pubilla.


Els germans d'aquesta es van desentendre de la casa, marxant, i en quedar sense descendència la propietària, esdevé la decadència fins a l'actualitat.


Escrivíem suara; l’acció criminal dels militars feixistes que s’alçaven en armes , encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMÒCRÀTIC de la II República, aconseguia aturar entre molts altres projectes culturals , l'Estudi de la Masia Catalana , una iniciativa ideada  i finançada  per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955). El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social. Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/vILALLONGA%20DE%20TER


Amb els mitjans actuals, humans i tècnics, fer realitat aquell projecte, no fora difícil. 


Des del coneixercatalunya ens hi afegiríem encantats.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada