dissabte, 16 de gener del 2021

ERMITA DE SANT MARTÍ DEL CORB. LES PRESES. LA GARROTXA. GIRONA.

 

L’Odo Arranz Arlanzón exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de  l’Empordà  sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó municipal “ en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems s’oferirà  als mitjans informatius perquè en valorin la seva publicació.

 

 

En aquesta  ocasió m’enviava fotografies de  l’ermita de Sant Martí, dia del Corb, al terme de les Preses, a la comarca de la Garrtoxa, de la que PatrimoniGencat en diu església d'una sola nau i absis semicircular.




 L'accés es realitza a través d'una escalinata i d'una porxada sostinguda per pilastres i teulada a dues vessants.

 

A cada costat de la porta d'ingrés hi ha dues obertures amb reixes de ferro forjat que permeten observar l'interior del temple. Damunt el frontispici hi ha el cloquer, d'espadanya, amb un sol ull.

 

Bastida amb pedra menuda del país i coberta de teules.


Petita església romànica amb graons a l’entrada i un porxo cobert sostingut per pilars. És una de les dues petites joies romàniques que es troben al veïnat del Corb.


https://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/3196/


Sant Martí del Corb és una petita joia amagada del romànic Garrotxí. Construïda en un racó silenciós i obac, la seva peculiar arquitectura i entorn, li donen un caire especial i misteriós. Es tracta d’una austera construcció d’origen romànic, amb una entrada graonada i un porxo sostingut per pilars. En temps de sequera s’hi anava en processó per fer pregàries dedicades a Sant Martí. Sempre havia estat lloc de trobada, actualment però és un lloc tranquil i silenciós. Es troba a molt poca distància de la Fageda d’en Jordà i molt a prop de Sant Miquel del Corb, una altra petita ermita que conforma el romànic més secret i amagat pels visitants de la Garrotxa. Es troba situada als vessants de la serra del Corb, al sector encinglerat anomenat serra de Marboleny.


Mn. Josep Maria Viñolas Esteva ( Salitja (La Selva, Girona). 10-03-1966) publica una fotografia del interior.




https://algunsgoigs.blogspot.com/2018/12/goigs-sant-marti-sant-marti-del-corb.html?m=0


El terme església per referir-se a un edifici on es practica el culte SEMPRE  es correcte.


Diem capella, quan forma part d’una església, o es troba dins d’un nucli urbà, o annexa a una propietat.


Diem ermita/santuari quan està apartada del nucli urbà.




Que Sant Martí de Tours, que es partia la capa amb un pobrissó de Déu,  intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada