diumenge, 31 de gener del 2021

LA CASA VAYREDA. OLOT. LA GARROTXA. GIRONA

L’Olga Sacrest Roca, publica una fotografia de CAN VAYREDA,  al número 4 del carrer homònim , dedicat avui a honrar la memòria de  Joaquim Vayreda i Vila (Girona, 23 de maig de 1843 - Olot, la Garrotxa, 31 d'octubre de 1894 ) l’edifici es coneixia  antigament com  Mas Reixach, i estava als afores de la vila, prop de la carretera de Santa Pau.  





Fou transformat en una gran casa pairal a mitjans del segle XVIII i ampliat amb una façana neogòtica en el segle XIX,  el disseny de la qual s’atribueix  a Marià Vayreda i Vila (Olot, 14 d'octubre de 1853 – Olot, 6 de febrer de 1903).


Patrimoni Gencat ens diu ; Edifici de planta rectangular, de planta baixa i dos pisos. La façana principal, totalment simètrica, té tres cossos: un central i dues torres que donen lloc a les altres façanes.

 

A la part inferior del cos central es pot veure la porta d'entrada amb un arc de mig punt dovellat. Sobre aquesta hi ha una tribuna amb cinc arcs de mig punt coberts de vidres i amb decoracions als voltants d'estil neogòtic, a la part superior hi ha quatre finestres dobles. Les torres acaben amb piràmide.


L’Anna Maso Colldecarrera, explica que els Vayreda que van començar com a mercaders, van assolir l’èxit econòmic, i social , emparentant-se  amb la flor i nata de les famílies pairals : Soler, Morató, Figuerola, Cors, Pasqual, de Busquets, de Noguer, Vila, Casabo, Olivas, Ventós, de Bolos, Puig de la Bellacasa,....


Matías En Mais Castanyer. Publica una fotografia amb aquest peu informatiu ; Títol Vista general de Can Vayreda, a tocar d'Olot i camps de conreu. Títol original Can Vayreda




Data del document original [Entre 1890 i 1928]

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/5007/rec/50

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/5073/rec/49


N hi ha gaires fotografies d’Olot al Fons, Estudi de la Masia Catalana, i algunes de les que apareixen NO SON D’OLOT, ens cal ajuda per identificar-les

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Olot


En l’àmbit familiar hem estat víctimes d’una acció “ comercial”  d’IBERDROLA, feta amb infracció de llei:

https://www.lactual.cat/opinio/mala-praxi-part-iberdrola_45562_102.html


Estic irat, i en aquest moment em plauria veure el cap  de José Ignacio Sánchez Galán (Villavieja de Yeltes, Salamanca, 1950) en una safata, com el del Baptista.  Recordo però, les paraules de la Carta als Romans “"Meva és la venjança, jo donaré la paga merescuda, diu el Senyor”. Demano  al bon Déu que assereni el meu cor.

 

Em deien des de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competéncia,  que vetlla perquè s’acomplexi la llei em l’actuació de TOTS els actors en el mercat de l’energia,  que les “ portes giratòries”  possibilitaran que tot plegat, en el millor dels casos, acabi amb una estirada d’orelles , per IBERDROLA, NATURGY  i FECSA-ENDESA.

 

En l’esperança de que s’acomplirà allò que es recull a Siràcida , 1 a 5, maleeixo davant de Déu, a tots i cadascuns dels que per acció u omissió, fan possible que es repeteixin situacions com les patia la meva família :

 

Fill meu, no privis el pobre del que necessita per a viure, no desenganyis el qui et demana amb ulls suplicants.

 

No facis sofrir l'home que té fam, ni exasperis el qui viu en la misèria.

 

 No empitjoris la situació d'un home desesperat, ni facis esperar la teva ajuda a qui la necessita.

 

No rebutgis el qui et demana perquè ho necessita, no giris la cara al pobre.

 

No apartis la mirada del necessitat,  ni li donis ocasió de maleir-te; perquè, si et maleeix en la seva amargura, el seu creador escoltarà la seva pregària.

 

Amén!!!!

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada