dissabte, 30 de gener del 2021

CAN CORTADA. SANTA PAU. LA GARROTXA. GIRONA

 

Llegia que la vila de Santa Pau va créixer per la seva part nord, fora del recinte fortificat; la Corona cedí uns terrenys situats prop de la porta de la Vila Nova, per construir una plaça; avui es la Plaça de Baix.


 Can Cortada  que retratava 01/12/1984  l’Olga Sacrest Roca, és l'únic edifici que no ha sofert grans remodelacions, conservant les seves traces primitives.




Segons Ramon Grabolosa i Puigredon ( Olot, 28 de juny de 1921 + Santa Pau, 1 d’octubre de 1977 )   després del conflicte bèl·lic que s’iniciava amb l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i I DEMOCRÀTIC de la II República, episodi ignominiós que qualificaven els guanyadors com    “ la guerra civil “ , els magnífics casals que formaven la Plaça del Prat o de Baix, foren transformats en cases sense estil ni història.


Can Cortada  va ser sortosament l’excepció de la norma,  i no fa gaires anys ha estat  objecte d'una acurada restauració, conservant, a la balconada de la façana principal, una bonica barana de ferro.




Patrimoni Gencat explica que els Cortada estaven entroncats amb la família Boïgues de Vivó, important, aquest darrera, perquè els segles XVII i XVIII van donar lloc a la nissaga dels Boïgues del Prat.


Els Cortada foren una família molt important a la ciutat de Vic.


Al segle XVII construïren aquest gran casal fora del recinte de la Vila Vella.


La seva planta és rectangular, amb baixos i dos pisos, i hom hi accedeix per una gran porta adovellada feta amb pedra calcària del país.


Al balcó central del primer pis hi ha gravada una data: "MDCXXX".



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada