dissabte, 16 de gener del 2021

ESGLÉSIA DE SANTA FILOMENA D’AIXOVALL. PARRÒQUIA SANT JULIÀ DE LÒRIA. ANDORRA

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó local  RENOVABLE  “,  en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems s’oferirà  als mitjans informatius perquè en valorin la seva publicació.

  

M’enviava fotografies de l’Església de Santa Filomena d'Aixovall, a la parròquia de Sant Julià de Lòria, de la que llegia ;  petita església, actualment envoltada pel pati d'una casa privada, que  forma part pirop, del conjunt patrimonial d'Aixovall. El topònim vindria a significar “ vall fèrtil





Malgrat que no existeix gaire documentació sobre aquesta edificació,  ni referències sobre la seva història, a l'interior de l'Església de Santa Filomena , en destaca el majestuós mural de ceràmica, obra de l'artista Sergi Mas Balaguer (Barcelona, 30 d'octubre de 1930).

https://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000249/00000057.pdf

 

L’ obra representa la Sagrada Família creuant el riu Valira a través del pont d'Aixovall.


Ens agradarà rebre una fotografia d'aquesta pintura a l’email coneirxercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 




Aquest emblemàtic pont, ja documentat el 1176, es feia servir antigament per arribar fins al santuari de Canòlich, però va desaparèixer durant els aiguats de 1982.


Filomena de Roma (Roma, ca. 291 - 304) és una figura llegendària, venerada com a santa per l'Església Catòlica Romana, tot i que el seu nom ha estat retirat del calendari de sants per la manca de proves de la seva existència.


La veneració popular, tot i la retirada de la santa del calendari, continua,  i a desgrat de la tempesta que batejaven amb el seu nom,  el culte a santa Filomena es manté entre altres llocs a  l’església d'Aixovall


La “ parella romànica “  ens expliquen la  visita que varen fer l'any 2014 :

 http://tribunaberguedana.blogspot.com/2014/04/santa-filomena-daixovall-sant-julia-de.html


Us recomanem fer una ullada a : 


https://algunsgoigs.blogspot.com/2018/08/goigs-santa-filomena-aixovall-sant.html


https://coneixerandorra.wordpress.com/2015/04/28/santa-filomena-les-guerres-carlines-i-el-bisbe-caixal/


http://metamorfosisandorranes.blogspot.com/2011/05/110-santa-filomena-daixovall_14.html




Que Santa Filomena intercedeix davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada