dissabte, 16 de gener del 2021

ESGLÉSIA DE LA PARROQUIA DE CANILLO, ADVOCADA A SANT SADURNÍ. ANDORRA

 

La Maria Rosa Planell Grau, publica una fotografia de l’Església parroquial de Canillo, quan al topònim, la forma originària era Kanillave, Kanillavi > Canilleu > Caniyol, Quanilyu > Canillo, una de les set parròquies d'Andorra, la primera en l'ordre tradicional i la més extensa de les set 110 km². El nucli principal de la parròquia és el nucli de Canillo, que dóna nom a la parròquia i on està situat el comú de Canillo.




La Maria Rosa és part essencial de la “ parella romànica”, i juntament amb el Miquel Pujol Mur  visitaven Canillo l’any 2013:

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/07/sant-serni-de-canillo-canillo-andorra.html


Que ningú vulgui veure el que no hi ha, la Maria Rosa continua formant part de la “ parella romànica”, i jo, l’Antonio Mora Vergés, em sento molt afalagat de ser amic de l’una i l’altre. 


Llegia, L'església actual, advocada a Sant sadurni,  va ser construïda en època barroca als segles XVII-XVIII i es conserven vestigis de la construcció anterior romànica del segle XII


A l'exterior es conserven restes d'uns murs romànics i el baptisteri de granit també romànic. Al segle XVII es va construir de nou la nau central i el campanar de torre que és el més alt d'Andorra.

 

L'any 2009, durant unes obres de millora, es van descobrir unes restes arqueològiques en el subsòl de la nau. Podrien ser estructures de la construcció inicial del segle XII o bé d'un temple anterior al romànic.


Actualment aquestes restes estan museïtzades en el sòl de la nau central. A més de les estructures, s'han trobat una sèrie d'enterraments que van des del segle VII al XVIII. L'església és de planta rectangular. El campanar és una torre de planta quadrada adossada a la nau.

 

A l'interior es conserva talla gòtica policromada d'un santcrist del segle XIV. El retaule de l'altar major és barroc del segle XVII , dedicat a sant Sadurní bisbe de Tolosa, que patia un singular martiri, lligat a un brau que el va arrossegar pels carrers fins a la mort.

 

Xavier Llovera i Massana / Jordi Guillamet i Anton / Antoni Pladevall i Font / Marta Planas i de la Maza  amplien aquesta informació a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0644301.xml




Que Sant Sadurní  intercedeix davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada