dissabte, 30 de gener del 2021

EL MOLÍ D’EN FORTUNY. EL CATLLAR. EL TARRAGONÈS.

 

El present de  les conques hidrogràfiques que neixen i discorren  per les terres de Tarragona acostuma a ser magre, això dissortadament però, té sempre excepcions tràgiques:

Les riuades al Gaià durant la segona meitat del segle XX

https://www.raco.cat/index.php/Resclosa/article/view/226354/345503


El Raul Pastó Ceballos m’enviava fotografies  del Molí d'en Fortuny, que es localitza  al punt de coincidència  dels termes del Catllar, Vespella de Gaià i la Riera de Gaià, motiu pel qual antigament era conegut com el molí de Vespella i  el molí de Cortadas.







En la zona de confluència de la Sèquia amb el Gaià es conserva aquest edifici, masia edificada sobre l'antic molí fariner d'època medieval, de planta baixa i tres pisos d'alçada.  L'entrada es fa per un d'arc rebaixat i un altre de mig punt de pedra treballada. Un cop dins trobem un vestíbul, amb un pilar i quatre voltes d'aresta, i encara són visibles algunes restes del molí medieval del segle XIV. Per la part del darrera hi té adossat un altre edifici, de planta baixa i dos pisos d'alçada.

 

Ambdós edificis estan aixecats amb paredat de pedra i fang i arrebossats amb morter de calç, i queden integrats pel baluard, a l'interior del qual es conserva una bassa de l'antic molí fariner.

https://www.elcatllar.cat/lloc-interes-turisme/moli-den-fortuny/


Tenim molt recent el desbordament del riu Francolí, i els danys terribles que patien , la Conca de Barberà i les Garrigues , dues de les comarques més afectades.

https://www.ccma.cat/324/imatges-de-la-devastacio-a-les-poblacions-inundades-pel-desbordament-del-francoli/noticia/2957775/


Està clar que patim alhora que un radical canvi climàtic, la infinita estultícia de les elits polítiques que no prenen les  mesures necessàries per evitar-ne si més no el danys .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada