diumenge, 17 de gener del 2021

IN MEMORIAM DE L’ESGLESIA DE LA MAREDEDÉU DEL REMEI DE CASTELLBÒ. MONTFERRER I CASTELLBÒ. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA.

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó local  RENOVABLE  “,  en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?. 


En aquesta ocasió m’envia una fotografia i m’explica que l’edifici es troba  entrant  a Castellbò, havia estat un magatzem dels Peons Camineros , la varen arreglar una mica i ara esta per uns temps mes. No se a quin sant i/o advocació estava dedicada.



Patrimoni Gencat  explica que es trata de l'església de la Mare de Déu de Castellbò, edifici d'una nau amb absis. Aquest es troba orientat a llevant , és quadrat a l'exterior i trapezoïdal a l'interior. La coberta d'aquesta part de l'església és de volta a l'interior i llosat a una sola vessant a l'exterior. La nau presenta una coberta a doble vessant d'estructura de fusta i llosat. La porta, emplaçada a la façana occidental, és de llinda de fusta i presenta un ull de bou al damunt. Són les dues úniques obertures de l'església. La façana està rematada amb un campanar d'espadanya d'un sol ull. Es tracta d'una construcció rústega de pedres unides amb fang.

 



L’havia fotografiat . A.Moras l’any 1983. Vista de la façana principal.

 

Hem demanat a Patrimoni Gencat ,  a l’Arxiu Nacional de Catalunya , al Centre de Documentació de Cultura PopulariReligiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) , al Bisbat d’Urgell,..,  dades del fotògraf/a A.Moras, que durant la dècada dels anys 80 del segle XX, duia a terme una excepcional tasca a la comarca de l’Urgell sobirà;   no en sabem res, i  necessitem dades, nom, cognom matern, lloc de naixement traspàs - si s’escau – d’aquest fotògraf/a a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com , per descomptat si en teniu noticia sou pregats de fer-nos-la arribar.


L’any 2013 amb la col·laboració del Xavier Casado Colom i la Rosa Ventura Cutrina, i del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa deCatalunya ( Arxiu Gavin) , publicàvem EL MAGATZEM DEL SANTUARI DEL REMEI A MONTFERRER I CASTELLBÓ. L’URGELL SOBIRÀ. CATALUNYA

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2013/11/el-magatzem-del-santuari-del-remei.html


La Rosa Maria i el Miquel, “ la parella romànica”  quan feien la visita d’aquest racó de món,  publicaven :  ERMITA DE LA MARE DE DÉU DEL REMEI I PONT DE CASTELLBÓ. MONTFERRER I CASTELLBÓ. ALT URGELL

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/08/ermita-de-la-mare-de-deu-del-remei-i.html


Dèiem que us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

 


 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19, només així,  amb la intercessió de la Marededéu del Remei  davant l’Altíssim,   podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada