dissabte, 4 de juny del 2016

SANTUARI DE LA MARE DÉU DE MONTGRONY. GOMBRÈN. EL RIPOLLÈS. GIRONA. CATALUNYA

Llegia una versió de la història de la troballa de la Mare de Déu de Montgrony, l'any 804, en la que s’explica que dos bous que es trobaven pasturant van començar a esgarrapar amb les seves peülles prop d'una font, enderrocant una paret que es trobava amagada per l'herba i els matolls. Els atònits pastors van poder contemplar una imatge de la Mare de Déu, al costat d'una campana en forma de mitra. Plens de goig la van traslladar a l'església de Sant Pere, (anterior a la consagrada pel bisbe d'Urgell, Sisebuto) i al mati següent la van trobar en una esquerda del precipici, prodigi que es va repetir al tornar-la a col•locar en aquella església. Davant t d’aquestes demostracions, va ser construïda una capella en el mateix lloc escollit per la Verge i que és la mateixa que avui es conserva.


La imatge actual, d'una antiguitat de segles, conserva dins el seu sòcol un fragment de fusta tallada de la primera imatge de la Verge que es va venerar a Montgrony.


La campana trobada pels pastors al costat de la Verge adornava el petit campanar de l'ermita fins a l'any 1863, en què va ser venuda per un desconsiderat ermità.

Malgrat la petitesa d’aquesta esglesiola , fou un dels principals centres de devoció mariana del Ripollès i fins de les comarques veïnes, el santuari es troba adossat a la gran penya per la qual puja l'atrevida escala que guanya el pla de Sant Pere. aquesta escala de 142 graons, comença a la gran hostaleria del santuari, i la capella o santuari pròpiament dit és a mitja escala i té com a mur de la part nord la penya nua. S'hi venera una imatge de la Mare de Déu, bruna, refeta en gran part després que un incendi casual, l’any 1892, destruís l'antiga, segurament del principi del segle XIII, que probablement havia ja estat venerada a l'església de Sant Pere. Les primeres notícies del culte a la Mare de Déu de Mogrony són però, del 1400, època en què tenia ja un petit edifici al indret actual. l'edifici modern fou bastit els anys 1650-52.

Per la interdicció de la Mare de Déu de Montgrony, feia arribar a l’Altíssim la meva pregaria, Senyor, allibera el teu poble !!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada