divendres, 3 de juny del 2016

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PÚBLICA DE PUIGVERD D’AGRAMUNT. ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. L’URGELL. LLEIDA. CATALUNYA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Puigverd d'Agramunt és un municipi de la comarca de l'Urgell. És a la dreta del riu Sió, al voltant de les restes de l'antic castell de Puigverd

Retratava l’edifici que ocupava l’escola abans de la dictadura franquista , que avui una vivenda de propietat particular, que per cert està venda.


El sostre demogràfic s’assolia al cens de 1877 amb 579 ànimes – aleshores l’església catòlica tenia alhora que presència ‘pes social’, al tancament e l’any 2014 es comptàvem 259 habitants. La pèrdua és d’un 55,27%, la dictadura franquista, i la posterior ‘ Democraciola’, han tingut per a Puigverd d’Agramunt uns efectes similars a l’explosió de la Central Nuclear de Txernòbil.

Ens manquen encara molts edificis escolars anteriors a la dictadura franquista de l’Urgell sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca.

La comarca i Catalunya us en deurà una.

Hem superat les 900 publicacions a https://issuu.com/1coneixercatalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada