L'origen de l’església de Sant Medir de Cartellà, a Sant Gregori, província de Girona, s'ha de buscar en el temple que bastiren els monjos del monestir de Sant Medir, probablement una construcció preromànica de la qual no en queden restes. Més tard fou refeta o substituïda per una de romànic llombard que ha anat sofrint variacions al llarg dels segles.
El segle XVIII, amb els diners ‘d’Amèrica’, va patir importants reformes o ampliacions.
Possiblement el Monestir de Sant Medir fou fundat a principis del segle IX (any 820), a mitjans del segle X els monjos abandonaren el monestir i l'església es convertí en una simple parròquia i durant segles depengué del Monestir de Santa Maria d'Amer.
La descripció de patrimoni Gencat ens diu; església de planta rectangular absis posterior i cossos afegits lateralment. Coberta de teula àrab a dues vessants. Parets portants de pedra amb carreus a les cantonades i a la porta d'accés, feta amb brancals i llinda de pedra motllurada. A l'angle dret de la façana principal hi ha adossat un cos cilíndric construït amb carreus ben tallats, en el seu interior hi ha una escala de cargol de pedra per accedir al campanar de planta quadrada i carreus a la part superior. A la part posterior es conserva l'absis romànic. L'església originàriament havia tingut una sola nau amb absis, posteriorment se li va afegir una altra nau paral•lela i capelles laterals. La nau original és coberta amb volta de canó. Les parets interiors són arrebossades i pintades de color blanc, deixant vistos els elements de carreus.
Al davant, ressalta el fossar de terra volcànica.
Cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte autor de l’edifici que fa ‘ millor cara’ que la veïna església de Sant Feliu, de la que des d’aquí es veu el campanar. Sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com, dades com aquesta son les que diferencien les ‘nacions civilitzades’ de la resta, està clar que Catalunya – mal que ens pesi, que ens pesa – està encara lluny d’assolir aquella categoria.
Al cens de 1857 consten 2.283 ànimes a Sant Gregori , aquesta xifra no es superarà fins al cens de 1960 amb 3.840 habitants, que es quasi doblarien al cens de 1970 amb 6469 veïns, per caure fins als 1625 l’any 1981 – no tinc constància de la caiguda de cap bomba atòmica en aquesta zona, algú té una explicació raonable ?. - , l’any 2014 es tancava amb 3.464 habitants.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada