dijous, 16 de juny del 2016

CASAL DELS MARGARIT. SANT GREGORI. GIRONA

Retratava l’edifici de planta quadrangular amb un pati interior i amb una torre de defensa adossada a l'angle sud-oest, que es coneix per la contrada com Casal dels Margarit, la descripció de patrimoni Gencatn ens diu que l’edifici es desenvolupa en planta baixa, pis i golfes. Les parets portants són de pedra morterada, arrebossada a les façanes i amb carreus ben tallats emmarcant les obertures i les cantonades de les façanes. A la façana principal, encarada cap al sud, els ampits de les finestres són fets amb pedra motllurada i la porta d'accés és d'arc de mig punt i emmarcada per dovelles de pedra. A la part superior, es conserven restes de mènsules de pedra. A la façana de llevant hi ha una finestra biforada amb arquets trilobats protegida per una reixa de ferro. La coberta és de teula àrab a vàries pendents i acabada amb un ràfec de doble filera de rajoles pintades. La torre és de planta rectangular, molt modificada, amb una galeria coberta a la part superior que aprofita els antics merlets.


Al segle XIV els Margarit de Sant Gregori tenien una bona posició econòmica i títol nobiliari, però no formaven part de l'alta noblesa, sinó que eren cavallers amb dret a usar el seu escut o armes heràldiques. Era membre d'aquesta família Joan de Margarit i de (Girona, 1422 - Roma, 1484) , que fou bisbe de Girona. Essent Cardenal a Roma continuà governant la diòcesi de Girona i signava Cardenal de Girona. També exercí d'ambaixador a Itàlia i intervingué a les Corts Catalanes. La seva vinculació al poble de Sant Gregori el portà a fer estades al "Castell" o solar dels Margarit, del qual n'era hereu.


Columna del Palau episcopal, de Girona. Segles XV-XVI. [Foto cedida por Francisco Lerena Aracil].

També era de la família el bisbe Joan Margarit i de Requesens (Sant Gregori, 1468 - Girona, 21 d'octubre de 1554) , nebot del Cardenal Margarit. Fou bisbe de Girona entre 1534 i 1554, i el 50è President de la Generalitat de Catalunya (1521-1524)

La casa en l’actualitat acull – imaginem que no amb la freqüència que voldrien - cerimònies de casament, festes familiars,....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada