diumenge, 5 de juny del 2016

IN MEMORIAM ESCOLES DE SANTA CREU DE JUTGLAR. OLOST. LLUCANÈS.

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

El Jordi Compte i Marta Homs, és l’autor de la fitxa del mapa de patrimoni, i ens diu que les antigues escoles de Santa Creu de Jutglar es troben situades al nucli urbà de Santa Creu, a uns 60 metres al nord-est de l'església parroquial. Es tracta d'un edifici de planta rectangular amb diverses estructures modernes adossades. Està format per planta baixa i un pis, amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals i construït amb murs de maçoneria de pedra irregular, i cantonades diferenciades i emmarcaments de les obertures amb maó.


La façana principal, orientada al sud-oest, presenta una disposició regular amb tres obertures per planta. A la planta baixa hi ha un portal d'accés central i dues finestres flanquejant-lo. Al primer pis s'hi obre una finestra balconera i dues finestres, una a cada costat. Al damunt de la finestra balconera hi ha un òcul també emmarcat amb maó. La façana nord-oest presenta un cos modern adossat a nivell de planta baixa. Al primer pis s'hi obren dues finestres emmarcades amb maó. La façana nord-est queda tapada amb estructures modernes adossades. A la façana sud-est hi ha tres finestres a nivell de planta baixa. La finestra central havia estat un portal que permetia l'accés al pis de la mestra, situat al primer pis de l'edifici. A nivell de primer pis s'obre una finestra balconera emmarcada amb brancals i coronament de maó.

Actualment és la seu del Consorci per a la Promoció dels Municipis del Lluçanès

Ens agradarà tenir noticia a l'email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com  de quan es va fer l'edifici i qui en va ser l'autor.

Ens manquen encara molts edificis escolars anteriors a la dictadura franquista de l’Osona sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca.

La comarca i Catalunya us en deurà una.

Hem superat les 1200 publicacions a https://issuu.com/1coneixercatalunya 

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.            

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada