dimecres, 8 de juny del 2016

LA TORRE RODONA DE CASTELLNOU D'OSSÓ. OSSÓ DE SIÓ. L’URGELL. LLEIDA. CATALUNYA

El lloc de Castellnou fou un nucli fortificat des d'època romana. El terme fou conquerit vers el 1070 pel comte Ermengol IV d'Urgell. Poc després de la conquesta es bastí la torre medieval sobre la base d'una torre romana anomenada antigament Castell-Lliuró. Posteriorment es degueren construir al costat de la torre les dependències pròpies d'un castell. En el moment de la desamortització (1831) el lloc i castell de Castellnou d'Ossó pertanyia al marquès de Dosaigües.

Les ruïnes de la torre de Castellnou d'Ossó es troben al capdamunt d'un petit turó situat a la dreta del Sió, dominant les cases de la població nascuda a partir d'aquesta. És format per una estructura murada d'aparell ciclopi, de carreus encoixinats i ben escairats. Devia ser una estructura de forma circular amb un diàmetre de 24 metres i una porta al nord. Avui es conserva el semicercle oriental i una cantonada en angle recte de la zona d'accés. Al bell mig hi ha les ruïnes de la torre medieval, semblant a la torre d'Almenara. Només en resta la part inferior. Destaca el gran forat que s'obre a la cara est d'uns 2 metres. A l'interior, encara que sigui ruïnós, s'hi observa una volta semiesfèrica o una cúpula tapial i un ull de bou central per accedir originalment des del pis superior on hi devia haver-hi la porta d'accés original.


La mida de les pedres ens confirma la tesis de l’origen romà que defensava entre altres Josep Puig i Cadafalch (Mataró, Barcelona, 17 de octubre de 1867 - Barcelona, 23 de desembre de 1956)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada