dijous, 30 de juny del 2016

IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DE SANT SEBASTIÀ & ESCOLA PÚBLICA DE CISTELLA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA.

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

M’explicaven que l’antiga esglesiola de Sant Sebastià situada als afores del poble de Cistella, a la comarca de l’Empordà sobirà, havia tingut funcions d’escola pública, abans de la seva actual destinació com a magatzem, la descripció tècnica ens diu que és un edifici de planta rectangular teulat a dues vessants i cantonades carreuades, tenia una porta adovellada d'arc de mig punt i finestres a cada costat que van desaparèixer en canviar d'ús, conserva un petit òcul a la façana principal.


De Sant Sebastià edifici religiós en demanarem més informació al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) , de l’edifici com escola ens agradaria rebre’n imatges a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Rebia una fotografia del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) datada el 16-VII-1969, de la Capella de Sant Sebastià de Cistella a la comarca de l’Empordà sobirà, Girona.

LLegia a :http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Cistella&page=1&pos=8

El 1983 la façana va ser alterada, desapareixent la porta d'arc de mig punt per donar lloc a una gran obertura quadrada amn porta metàl·lica enrotllable. Prop de l'àbsis d'ha construït una nau.

El sostre demogràfic de Cistella s’assolia al cens de 1857 amb 995 ànimes, i es tancava l’any 2014 amb 293 habitants, no hi dades de la mitjana d’edat – informació que proporciona el cens al països civilitzats, i que explica clarament les expectatives de futur.

Una pèrdua del 70,55% es dona únicament en casos de catàstrofes naturals i/o atòmiques, Hiroshima , Nagasaki , Txernòbil, aquí com arreu de la Catalunya interior l’explicació està en la pertinença – obligada – al REINO DE ESPAÑA
Hem recuperat imatges de més de 940 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no espot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho.

Posar una placa recordant que aquests edificis acollien les escoles en els anys ......../....... , no costaria gaire diners, i esvairia els dubtes de la ‘puresa’ democràtica tant dels que tenen un càrrec electe, com dels treballadors i/o funcionaris municipals.

M’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada