diumenge, 26 de juny del 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA SANTA CREU. PAVIA. TALAVERA. LA SEGARRA. LLEIDA. CATALUNYA

No trobava cap publicació al http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/ de l’església de Santa Creu, a Pavia, Talavera, la Segarra, Lleida, l’edifici, visible des de la carretera està construït directament sobre la roca mare i presenta construccions adossades parcialment als murs sud, oest i nord.

La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó, i que ha estat modificada amb el temps. La capçalera és a partir d’un absis de planta semicircular cobert amb volta de quart d’esfera i ràfec de pedra que ressegueix el seu perímetre, il•luminat per una finestra d’una sola peça, de doble esqueixada, actualment paredada. A la façana sud, ocupada parcialment per una construcció moderna que forma l’actual plaça de la Santa Creu, hi ha la porta d’accés amb forma d’arc de mig punt rebaixat i dovellat. No es tracta de la primitiva porta d’accés i respon a modificacions posteriors que van afectar a l’edifici. Al costat dret d’aquesta façana hi ha un campanar d’espadanya de dos ulls que també és fruit de modificacions posterior que van afectar i alterar l’estructura de l’església primitiva. L’aparell constructiu emprat és amb carreus de pedra local, no gaire ben treballats i irregulars, disposats amb tendència a la uniformitat.


Fotografía de la Montserrat Pérez Serra. 2006

En la confiança d’haver-ne parlat en alguna ocasió anterior, no la retratava en la meva darrera visita, en que recollia imatges de l’edifici que acollia l’escola pública abans de la dictadura franquista.


El sostre demogràfic s’assolia al cens de 1857 amb 884 ànimes, es tancava l’any 2014 amb 267 habitants, entre tots els nuclis de població, Bellmunt, Civit , Pallerols , Pavia, Suró i Talavera.

La Segarra està prop de Déu, i alhora dissortadament molt lluny de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada