dimarts, 14 de juny del 2016

EL PONT EIFFEL, DIT TAMBÉ DE LES PESCATERIES. GIRONA

Llegia que La construcció del pont conegut com de les Pescateries Velles, es realitzà l'any 1877, amb un pressupost de 22500 pessetes/ 135,23€La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; estructura en gelosia de 3,5 metres de cantell, composta per perfils reblonats i peces en"L". El paviment és fet amb taulons de fusta per evitar l'efecte negatiu del rovell en el ferro. El pont presenta una sola llum de 41,5 metres , suficient per salvar l'amplada del riu. L'amplada del paviment és de 2,62 metres. Actualment hi ha taulons de fusta al sòl. L'alçada del paviment respecte del llit del riu és d'uns 7 metres. Els estreps són de fàbrica de carreus.

El contractista fou la companyia Gustave Eiffel de París, que en aquells temps també construïa altres ponts per la RENFE. A la subhasta pública efectuada el 6 de gener de 1877, també hi acudiren Ignasi Serrallach de Barcelona i La Maquinista Terrestre i Marítima del mateix lloc. Sembla que les obres es retardaren i la companyia Eiffel no acabà fins el juliol de 1877, data en que es feu la prova de càrrega. S'hi instal•laren uns fanals obsequi de la constructora. L'any 1959 s'hi col•locà un paviment d'asfalt sobre forjat convencional que deteriorà l'estructura. Per això l'any 1979 es restaurà i es canvià el paviment substituint-lo per roure i es reforçà l'estructura malmesa per la humitat.

No sabia trobar la plaça que l’Alexandre Gustave Eiffel (Dijon, 15 de desembre de 1832 - París, 27 de desembre de 1923), posava SEMPRE en les seves estructures :


Un exemple el veureu a Palamós :
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2013/04/pont-eiffel-de-la-riera-daubi-palamos.html

Em feia feliç llegir que hi ha – si més no el projecte - de dignificar aquella obra :
http://www.elpuntavui.cat/territori/article/10-administracions/952606-rehabilitaran-i-ilmluminaran-el-pont-eiffel-de-palamos.html

Girona podria haver estat una ‘ Ciutat Eiffel’ com París a França , o Porto a Portugal, en aquesta ocasió – dissortadament – ‘ i Girona menys ‘, oi ?.

Els Tortosins diuen de molt antic , ‘ qualsevol tonto pot ser Bisbe’, els ciutadans d’arreu saben ara que ‘ qualsevol tonto pot ser Presidente del Gobierno’, i això em permet afirmar que fins el més espavilats tenen – tenim – ‘ un dia tonto', oi?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada