dimecres, 15 de juny del 2016

IN MEMORIAM DEL COL•LEGI MÀXIM DELS JESUÏTES. JESÚS. TORTOSA. L’EBRE JUSSÀ. TARRAGONA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Retratava l’edifici del convent que cap a l’any 1825 els franciscans havien d'abandonar degut a l'exclaustració, i que l’any 1843 es ven a la Societat de Cristalleria, per a que l’any 1854 s'instal•lin els jesuïtes amb el Col•legi Màxim.


http://www.elpuntavui.cat/article/-/8-articles/489131-tortosa-i-els-jesuites.html

L'any 1933 els jesuïtes són expulsats i l'antic convent es transforma en Casa d'Exercicis, presó durant la Guerra civil, Seminari, Seminari Menor, Col•legi de la Immaculada (cap al 1955), col•legi de segona ensenyança, col•legi d'E.G.B. i centre per als jubilats i joves.

Avui és la seu de l’Entitat Municipal Descentralitzada

No trobava cap dada de l’autor d’aquest edifici, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Pel que fa als edificis escolars anteriors a la dictadura franquista hi ha ‘un gran interès ‘ perquè se’n perdi la memòria, hores d’ara hem pogut ‘recuperar-ne més de 900, i publicar-los a https://issuu.com/1coneixercatalunya , és sens dubte aquesta una responsabilitat col•lectiva amb total independència del ideari democràtic que hom pugui tenir.

A Catalunya no li calen 'enemics' , només amb els 'amics de tota la vida' en tenim prou , oi?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada