diumenge, 19 de juny del 2016

ESGLÉSIA DEL SAGRAT COR DE JESÚS. RAVAL DE CRIST. ROQUETES. L’EBRE JUSSÀ. TARRAGONA


José María Franquet Martínez (Tortosa, 1910-1984) arquitecte municipal de Roquetes, era l’autor de l’església parroquial del Sagrat Cor de Jesús del Raval de Crist de planta rectangular, d'una sola nau, amb dos petits cossos que sobresurten del primer tram de la nau (quadrat el de l'esquerra i rectangular el de la dreta, prolongant-se fins a l'absis) i absis semiovalat.


Es tracta d'un edifici exempt, excepte per la part de l'absis que connecta amb la casa parroquial i la casa del rector, i d'una gran austeritat. La coberta és a dues aigües. Els murs laterals presenten petites finestres (una per tram de la nau), i els contraforts pràcticament no es manifesten exteriorment. La façana principal consta d'una portalada amb un senzill emmarcament, una petita rosassa, una franja ornamental (l'únic element d'aquest tipus en tot l'exterior) sota la cornisa, que envolta tot l'edifici, segons la doble vessant de la teulada. També té una petita espadanya damunt de l'absis.

Combina com a materials fonamentals la pedra (paredat irregular als murs) i el maó (contraforts i emmarcaments de les finestres).

L'interior és molt senzill, amb sostre pla i absis de quart d'esfera (quasi el•líptic), i pocs elements ornamentals.
Fou construïda en substitució de l'anterior església destruïda en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II Republicà, mal dita ‘Guerra Civil’ pels cronistes oficials dels guanyadors del conflicte bèl•lic , i que no va ésser reconstruïda, celebrant-ne els oficis religiosos en una nau magatzem propera. Ens agradarà rebre imatges d’aquella primera església a l’email coneixercatalunya@gmail.com

El bisbe Félix Bilbao Ugarriza (Bakio, Biscaia, 18-V-1873 + Tortosa , 18 de novembre de1943) va ser un dels signants de la carta ignominiosa que alhora que la mort de milers de persones, comportaria anys a venir, la creixent descreença de la ciutadania vers una jerarquia que tornava a escollir a Barrabàs.

Els dos actors d’aquell drama eren nascuts a la província de Tarragona Isidro Gomá Tomás (La Riba, Tarragona, 19 de agost de 1869 - Toledo, 22 de agost de 1940) seria el gran defensor del feixisme, l’Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943), va representar alhora que la dignitat que calia esperar d’un prelat, la conducta que els fidels esperaven escoltar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada