Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.
Informació de la pàgina de l’ajuntament de Rocafort de Queralt:
Edifici de dos cossos format per una planta baixa i primer pis amb una porxada avançada.
Originàriament era d'un sol cos (l'actual cantó dret o nord), que, en una data indeterminada, fou ampliat amb la construcció d'un annex idèntic a l'edifici originari.
Els baixos estaven destinats a escoles, amb una aula per als nens i una segona per a les nenes, mentre que a la part superior hi havia les dependències municipals i dos pisos per als mestres.
Estructuralment recorda les construccions religioses barroques dels municipis de la Conca. El primer pla de l'edifici el forma una porxada amb arcs de mig punt sobre columnes amb capitells florals. Sobre aquesta hi ha una àmplia terrassa. En segon pla trobem una façana asimètrica decorada amb esgrafiats amb elements florals.
Sota els porxos hi trobem una petita font.
Informació de la Diputació de Tarragona :
Els indians de Rocafort de Queralt van fer fortuna a Cuba amb el comerç del safrà a principi del segle XX i des d'allà, i alguns a la tornada, van sufragar diverses infraestructures com l'edifici de la Casa de la Vila, la portada d'aigües o el campanar. El 1923 es va edificar el primer dels dos cossos simètrics i l'altre, posteriorment. A la planta baixa hi havia les escoles, d'aquí els esgrafiats de la porxada, en parelles d'amorets que sostenen un llibre, un globus terraqui, una ploma i un paper, un compàs, una plomada de saurí i un caduceu de Mercuri, símbol del comerç. Ambdós cossos, situats entre mitgeres i encarats al nord, tenen un capcer neobarroc coronat per tres boles de pedra cadascun. La façana del cos dret, el més antic, està esgrafiada amb l'escut de la vila i filigranes ornamentals, i junts formen una balconada que configura un porxo de sis arcs i set columnes a la planta baixa. Al davant s'obre una esplanada que acaba amb una escalinata de formigó.
Ens agradarà tenir noticia d’aquells ‘indians’ noms,cognoms, dates de naixement i traspàs,... i del mestre d’obres i/o arquitecte autor de l’edifici a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Ens manquen encara molts edificis escolars anteriors a la dictadura franquista de la conca de Barberà, sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca.
La comarca i Catalunya us en deurà una.
Hem superat les 900 publicacions a https://issuu.com/1coneixercatalunya
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada