diumenge, 26 de juny del 2016

ESGLESIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA DEL COLL.CIVIT. TALAVERA. LA SEGARRA. LLEIDA. CATALUNYA

M’aturava davant l’església parroquial de Santa Maria del Coll, situada dalt del turó del poble de Civit i aïllada de qualsevol construcció. L’edifici se’ns presenta amb una sola nau amb volta apuntada, capelles laterals i un campanar de planta quadrada situat a la capçalera del mateix. La teula de la nau és doble vessant; i a una vessant, ambdós capelles laterals. El seu campanar té una teulada a quatre vessants i presenta obertures d’ulls a totes les cares, destacant però, un treball més acurat, a la cara que dona a la façana principal de l’església, amb obertura de doble ull d´arc de mig punt. L’accés a l’interior de l’església es fa a partir d’un porxo construït recentment, dins del qual es troba la seva porta d’accés. Aquesta porta presenta estructura d´arc de mig punt adovellat. Tota aquesta estructura que s’anteposa a l’edifici ve precedida per un camí, delimitat ambdós costats per murs, on hi ha integrades, en forma de decoració, dos esteles funeràries, molt erosionades.


Ens refrescàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergñes, a la font pública que hi ha la costat del camí d’accés a Santa Maria del Coll.

El sostre demogràfic s’assolia al cens de 1857 amb 884 ànimes, es tancava l’any 2014 amb 267 habitants, entre tots els nuclis de població, Bellmunt, Civit , Pallerols , Pavia, Suró i Talavera.

La Segarra està prop de Déu, i alhora dissortadament molt lluny de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada