dimarts, 3 de setembre del 2013

TOWN HOUSE OF SÚRIA

Súria més que triplicava la població entre 1787, 589 ànimes, i 1887, 1.990 habitants, calia per tant adequar els ‘serveis’ a les necessitats de la població, i primer l’any 1920 l’Ajuntament quin projecte s’encarregava a Jeroni Martorell i Terrats (Barcelona, 1877 - Barcelona, 1951), i en la dècada següent l’església de Sant Cristòfol / Menna , obra en aquesta ocasió de Josep Maria Sagnier i Vidal (1890-1976), II Marqués de Sagnier.

La descripció tècnica de la Casa de la Vila, que retrata únicament des del carrer ens diu ; edifici de planta quadrangular i aspecte cúbic, de tres pisos i golfes, amb pati central. L'exterior presenta un acabat superior en forma de cornisa contínua, tret del centre de la façana principal on hi ha un petit frontó trilobulat amb timpà llis La major part de les obertures (de forma rectangular allargada en sentit vertical) i elements de fusteria aplicats als mateixos, tant a l'interior com a l'exterior, estan rematats en la part superior per una mateixa línia decorativa que recorda el frontó de la part superior de la façana. La porta principal, però, es adintellada i l'acabament dels balcons de la façana principal és fa mitjançant un arc escarser (sobre el central hi ha l'escut). Els ampits de les finestres estan folrats de ceràmica vidrada verda. La disposició de les obertures a les façanes es irregular, tret de la principal, la qual cosa serveix per a trencar la volumetria cúbica de l'edifici. Originàriament, el color exterior de l'edifici era ataronjat, encara que avui és ocre.


La població assolia a darreries del Primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ) els 3975 veïns, i s’arribava al sostre l’any 1970, a darreries del segon feixisme ( Dictadura de Francisco Franco ) amb 6.869. Començava un lent declivi que la ‘Democraciola’ ha fet accelerar fins assolir a finals de l’any 2012 els 6.218 habitants.

L’estultícia i la corrupció de les elits politiques del REINO DE ESPAÑA , s’han deixar notar d’una forma particularment dura en indrets com Súria, on les persones viuen i vivien de la seva feina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada