dimarts, 3 de setembre de 2013

SANT CRISTÒFOL / MENNA DE SÚRIA. BAGES

Llegia com explicació ‘lògica’ de l’existència de dues esglésies a Súria, que el creixement del poble al costat de la carretera i el riu (al Raval Nou) va portat a que el rector Martí Sanglas, comencés amb diners del seu patrimoni, una nova església, escoles i casa rectoral, abans del 1936. El mal costum de documentar únicament el nom i un cognom, o fins la primera lletra del nom i el cognom, no em permet confirmar si el rector era mossèn Martí Sanglas Alsina, denunciat per la Guàrdia Civil del destacament de Sant Joan de les Abadesses, pel delicte de ‘ hablar en catalan’ . Recordo unes paraules del CAP SUPREM DE LES FORÇES ARMADES DEL REINO DE ESPAÑA – i per tant, també de la GUARDIA CIVIL – que afirmava ‘urbi et orbe ‘ que MAI S’HAVIA IMPOSAT CAP RESTRICCIÓ A L’ÚS DE LA LLENGUA CATALANA.


Josep Maria Sagnier i Vidal (1890-1976), II Marqués de Sagnier, era l’encarregat d’aixecar aquest edifici, del que diu la fitxa tècnica que els trets més destacats de la construcció el constitueixen el campanar i la porta d'entrada. El primer element s'ha construït sobre la porta d'entrada, i constitueix una referència visual del Raval Nou o barri del Centre. Aquest està coronat per una teulada a quatre vessants sobre un pis amb finestres dobles amb arc de mig punt als quatre vents. L'entrada principal es troba a un nivell superior al del carrer i s'accedeix mitjançant una doble escalinata suportada per dues columnes de fust llis. L'interior té vitralls de colors i l'absis presenta unes pintures d'A. Gorges. A l'altar major hi ha una làmpara-baldaquí, original de Josep Sendra.

Ens agradarà confirmar les dades del Rector, i per descomptat també les de l’autor de les pintures de l’absis, i de la lampara-baldaqui de l’altar Major.

Pel que fa a l’advocació del ‘portador del Crist’, Us deixo un enllaç on de forma documentada i rigorosa es defensa la tesis que Sant Cristòfol i Sant Menna [ desconegut aquest segon per aquestes terres del Bages ], en realitat foren una única persona. http://www.festes.org/arxius/santcristofor2.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada