diumenge, 8 de setembre del 2013

ESCOLES DE LA II REPÚBLICA A CASTELLDEFELS. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

No hi ha gaire informació a la xarxa de l’arquitecte Josep Fradera i Botey, autor de l’edifici de les Escoles Públiques LLUIS VIVÉS de Castelldefels, que s’endegaria als anys 1936-37, sota el Govern de la II República, i dins ja del període fosc del genocidi contra Catalunya 1936-39

No trobava cap dada del seu lloc de naixement, ni de la data, com tampoc del seu traspàs, si però del de la seva esposa Doña Margarita Veiga Llagostera, a la Vanguardia de l’11 junio de 1968 .

ha fallecido a los 77 años de edad, habiendo recibido los Santos Sacramentos y la B. A. (E. P. D.) — Sus apenados: esposo, José Fradera Botey; hijos, Ana María y Ricardo (ausente); hijos políticos, Eduardo Padrós de Palacios y Berit Svensson; nietoi. Eduardo, Alejandro, Ana M.' .y Cairlos-Martín; nieta política, Ana Serrat Caballería; hermana, Rosa; hermanos políticos, sobrinos, primos y demás familia participan a sus amigos y conocidos tan sensible pérdida. — El acto del entierro y misa tendrá lugar hoy martes, día 11, a las once, en la iglesia parroquial de San Olegario (calle Ñapóles. 133). No se avisa particularmente.


Em preguntava el Josep Olivé Escarré perquè pensava que l’edifici havia estat la seu de les Escoles Públiques, a la II República. Us farà somriure, però sentia encara el flaire de llibertat i d’il•lusió, malgrat els llarguíssims anys del II feixisme ( Dictadura de Franco ), i de la Democraciola que de la mà del PP & PSOE ens ha tornat al període feudal.

La descripció tècnica ens diu ; Edifici de planta baixa amb un nucli central de planta baixa i pis, amb les aules disposades linealment i orientades a S.E, on s’hi accedeix des d’un corredor que alhora és porxada al pati posterior. Foren les primeres escoles públiques i mixtes de Castelldefels, realitzades en època de la Segona República. L’edifici, molt auster formalment, es caracteritza per la seva acusada racionalitat tipològica.

Té un total de cinc aules, quatre a baix i una a dalt.

No aclaria quina funció s’hi desenvolupa en l’actualitat.

Sou pregats d’ajudar-nos a completar les dades biogràfiques de Josep Fradera i Botey a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada