dissabte, 7 de setembre del 2013

LA MASIA GÜELL AL GARRAF. LA BADADA COMTAL.

La masia Güell es troba situada al poble de Garraf, al costat de la carretera dita ‘de les costes de Garraf’, hi ha també l’edifici modernista del celler, i la torre de defensa medieval; el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, malgrat el tràfic endimoniat d’aquesta carretera C-31, ens aturàvem per a visitar-la.


La masia i els terrenys que l'envoltaven van pertànyer inicialment al Capítol de la Catedral; els Comtes de Barcelona són canonges de la seu barcelonina, si en prenen possessió, tot jurant les constitucions de la Catedral. Això però no va deturar l’espoli dut a terme en una de les ‘cícliques crisis econòmiques del Reino de España’ , que s’intentaven arreglar aleshores amb les mal dites desamortitzacions.

A l'iniciï del segle XIX l'edifici fou saquejat i incendiat pels anglesos. El seu amor per Catalunya, es manifesta sempre que en tenen ocasió.

L’any 1871, el conjunt pertanyia als béns nacionals ( DEL REINO DE ESPAÑA) i aquell mateix any, amb motiu de la construcció de la carretera de les costes fou subhastat i adquirit per Eusebi Güell i Bacigalupi , Comte de Güell (Barcelona, 15 de desembre de 1846 - 8 de juliol de 1918)

Al desembre del 1880 ja es podia anar per carretera de Sitges a Barcelona, Eusebi Güell i Bacigalupi, no va intuir el fortíssim creixement del tràfic, i això ha comportar que avui la carretera, ofegui literalmebt la propietat.

Va poder evitar que les obres del tren enderroquessin part de la finca, sacrificant però l’accés pel costat de la costa, l’any 1881, arribava el ferrocarril a la població de Garraf, que tenia estació com Sitges, mentre Vallcarca es conformava amb un baixador.


La porta d'accés encarada al mar, és d'arc de mig punt amb dovelles de pedra, el conjunt ha experimentat nombroses modificacions al llarg dels anys, conserva però encara, elements que la caracteritzen com els grans contraforts de sosteniment dels murs, el rellotge de sol de la façana o els escuts amb l'emblema del Capítol Cardenalici.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada