dijous, 12 de setembre del 2013

SANT JAUME DE CASTELLNOU D’ALBARELLS. VECIANA. L’ANOIA SOBIRANA. CATALUNYA

El Diccionari català valència balear en relació al mot ALBARELL ens dona fins a tres opcions :

1. Cistell o paner ; 2. Espècie de bolet; 3. Poll o àlber, i encara trobem ; terreny de cultiu sense reg, situat en un alt o serrat, especialment de terra blanquinosa, i encara Coromines apunta un origen àrab, al-babal , el ‘secà’, que atesa la seva ubicació, Argençola, a l’Anoia sobirana, confirmaria al nostre entendre la seva hipòtesis. La forma emprada ‘Albarells’, ens parla d’un diminutiu plural. Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Retratava la façana – molt malmesa . de l’esglesiola de Sant Jaume, situada al petit nucli de Castellnou d'Albarells o del Camí, no gaire lluny de Santa Maria del Camí.


Depenia de la parròquia de Sant Martí d’Albarells – ara en terme d’ Argençola -, i dissortadamnt tant o més malesa que la seva sufragània, la trobem citada en una visita pastoral de l'any 1685. Va ser construïda durant el segle XVII. Consta d'una única nau amb absis rectangular i capelles laterals. La portada és renaixentista, força deteriorada.

L’any 1868 Santa Maria del Camí fou erigida en centre d’una nova parròquia, que englobava el terme de l’antiga parròquia de Sant Martí d’Albarells i la sufragània de Sant Jaume de Castellnou del Camí o d’Albarells.

Avui Veciana - on estan ubicades les runes de Sant Jaume -çté un terme de 38,90 km², i tenia a darreries de 2012, 169 habitants.

Argençola - on estan ubicades les runes de Sant Martí d’Albarells – té un terme de 47,09 km², i tenia a darreries de 2012, 245 habitants.

Ambos termes dividits per l’autovia A-2 formen part de la Catalunya del ‘ forat negre’. Si Catalunya assoleix la seva llibertat, també caldrà posar remei a aquesta situació d’abandó i desídia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada