dimarts, 17 de setembre del 2013

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE CAL CANONGE. AIGUAMÚRCIA. EL CAMP SOBIRÀ

L’Àngela Llop Farré retratava l’ església de Santa Maria , dita de l’Alba Nou o jussà. que es troba situada en un extrem del veïnat de Cal Canonge, al terme d’ Aiguamúrcia.


Es una construcció senzilla de tipus rural, de planta rectangular. La seva façana té dues úniques obertures: la porta d'entrada d'arc carpanell construït amb dovelles de pedra, i una petita finestra circular a la part superior. A la banda esquerra de la façana s'eleva el campanar, amb base quadrada i dos cossos superposats octogonals de proporcions decreixents. El material predominant és la pedra picada vista.

A començaments del segle XIX, la parròquia de Cal Canonge depenia de l'antic nucli de l'Albà sobirà; el progressiu despoblament va comportar que l'any 1881, la parròquia es traslladés a Cal Canonge.

A partir de les inscripcions que es troben a diversos llocs de la façana es pot deduir que l'església s'acabà de construir l'any 1891 (la data que apareix a la llinda de la porta i en el ferro de la finestra), el campanar data de 1907 i s'hi feren reformes l'any 1940.

Cap dada de l’arquitecte i/o mestre d’obres; com sempre esperem les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada