diumenge, 29 de setembre del 2013

PANTEÓ FONT MONTANER DEL CEMENTIRI DE CANET DE MAR

Seguíem la Maria Jesús Lorente Ruiz, i l’Antonio Mora Vergés, el nostre passeig pel ‘ territori Domènech i Montaner’, que ens portava fins al Cementiri de Canet de Mar, on admiràvem el panteó familiar que Ramon Font Torres, casat amb Isabel Montaner Vila, tia de Lluís Domènech i Montaner, va encarregar a l'arquitecte.


Inicialment, Domènech va plantejar una obra d'estil gòtic amb un gran pinacle central, al final però , el panteó tindria traçats romànics.

Es va substituir el pinacle per una teulada rematada amb una cúpula recoberta amb ceràmica de trencadís típicament modernista, amb motius vegetals grocs, blaus i blancs.

La porta d' entrada té un arc de mig punt amb una arquivolta que està suportada per dues columnes adossades amb capitells amb motius florals.

A les quatre cantonades de l'edifici es van col•locar escultures de Pau Gargallo i Catalán [Maella (Matarranya), 5 de gener de 1881 - Reus, (Baix Camp) 28 de desembre de 1934.] , de grans dimensions, que representen els Evangelistes , sant Joan, sant Marc, sant Lluc i sant Mateu.

De l'interior del panteó, destaquen els mosaics modernistes que representen el tetramorf i el sostre de la cúpula, decorada amb pintures que simbolitzen la llum de la divinitat.


No hi ha curiosament cap data a la porta ‘original’ del fossar canetenc, , on llueix l’escut parlant del ‘ca petit’, o canet .

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercataunya@gmail.com del tècnic que dissenyava aquest Cementiri de Canet de Mar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada