divendres, 20 de setembre del 2013

EL RETAULE DE SANT PERE DE COMALATS. COPONS. L’ANOIA SOBIRANA

El topònim descriptiu fa referència al indret on s’aixeca l’esglesiola de Sant Pere, Coma . Prat alterós, generalment situat en cims aplanats, ric en bon herbatge i idoni per a pastura. Lats del llatí Latus, ample.

M’expliquen que més endavant per la mateixa pista que acabarà sortint a la carretera que mena fins a Prats del Rei, hi ha una finca dita Comalats , que està en un estat d’absoluta ruïna. No figura en la relació de Patrimoni de Copons, però si segons sembla, a la de la ‘ruta del bacalao’ que amb la ‘permissivitat’ de les Autoritats, ha quasi destruït els edificis.

Llegia que l’any 1889 es va restaurar el sostres amb volta d'arestes, formant quatre cossos i afegint un mur entre l'altar actual i l'absis, l'únic element que a l'interior, deixa veure la pedra.

L'obra va costar 125 pessetes i es va acabar el dia 6 d'octubre de 1889.

Imagino que va ser en aquella època en que es va fer el Retaule de Sant Pere, al que acompanyaven aleshores altres cinc advocacions, de les que ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com , i que possiblement van ser malmeses en els dies foscos del genocidi contra Catalunya 1936-39.


L’agraïment del Josep i de l’Antonio, al Joan de ‘Sabadell’, que ens facilitava l’accés a l’esglesiola per retratar el retaule.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada