Havíem el Josep Olivé Escarré, i l’Antonio Mora Vergés, triat un dia ‘complicat’ per la nostra visita a Castelldefels, just quan es convertia en final d’etapa de la VUELTA CICILISTA AL REINO DE ESPAÑA, això ens complicava el recorregut, i podíem veure escassament la meitat del Patrimoni Històric que teníem previst.
On hi havia l’antic Camí Ral de València, un cèntric sector urbà , que ha patit grans transformacions en les darrers decennis, s’aixecaven entre d’altres, la torre de guaita i bada coneguda com de Climent Savall – qualificada com de defensa - de planta quadrada amb accés pel primer pis que es tancava mitjançant un pont llevadís articulat per un sistema de politja amb cadenes controlable des del l’interior.
Òbviament no tenen cap relació amb la conquesta / reconquesta, i si amb la pirateria que va assolar la mediterrània: http://es.slideshare.net/MuseuMaritim/corsaris
La planta baixa era usada com a magatzem i/o quadra, amb accés independent, i les superiors com a habitatge en cas de perill.
Es corona amb un matacà continu o barbacana al llarg de tot el perímetre, que la caracteritza respecte les altres torres del mateix tipus, posseint un emmermelat escalonat reconstruït correctament pels actuals propietaris en consolidar la torre.
S’hi accedeix per dues portes situades a la façana NE, on tenia adossada la masia anomenada Can Tivalla o Tivaller que donava al camí Ral de València.
La torre té les arestes, portes i finestres, així com el matacà de la coronació, fetes amb carreus ben tallats de pedra de marès vermella, essent els murs de paredat antic.
A la façana SO posseeix una inscripció amb el text següent:
“JHS.AY/1558. Climent SA-VAL BALLE MA FETA PER MA DE IOHA FOT”, que pot transcriure’s per “Jesús Home Salvador. Any 1558. Climent Savall Batlle m’ha fet per mans de Joan Font”
La podeu veure al carrer Arcadi Balaguer, 116.
Castelldefels que creixia un 21795,50% des dels 289 veïns de l’any 1900, als 62.989 habitants en que es tancava l’any 2012, té – encara – altres elements que el sol, el mar, i el clàssic ‘alcohol barat’ del REINO DE ESPAÑA.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada