dissabte, 28 de setembre del 2013

PANTEÓ BUSQUETS. CANET DE MAR. EL MARESME

Fèiem la Maria Jesús Lorente Ruiz, i l’Antonio Mora Vergés, un tomb per aquesta Vila, curulla encara d’edificis i obres d’art de l’època modernista.

La visita del Cementiri que presideix una Capella del Sant Crist – de la que no en trobàvem l’autor - , i aprofitem per demanar la vostra ajuda a l’email coneixercatalunya@gamil.com ens ocupava una bona part del mati.

Ramiro Busquets Codina, encarregava a l’arquitecte Eduard Ferrés i Puig (Vilassar de Mar, 1872- Barcelona, 1928)la construcció d’un panteó al Cementiri Municipal de Canet de Mar.

Les obres van començar l'any 1906 i no es van acabar fins el 1909. El panteó bastit quasi completament amb pedra té una planta una mica allargassada amb quatre façanes profusament decorades per Alfons Juyol i Bach (Barcelona, 1860 - 1917), seguint el disseny del propi Ferrés.

L'entrada, amb una porta de forja de dimensions notables permet la presencia d'una columna central de delicat i elegant estil modernista, així com unes columnes de secció troncocònica a cada banda. Més amunt dues columnes que amb els seus pinacles superen el ràfec de la cúpula, tenen adossats dos àngels sostenint una mitològica creu d'Adam. El simbolisme que il•lustra la corrupció dels cossos és present amb figures com un crani sota el que es mou una colònia de cucs. També hi ha les imatges dels quatre evangelistes i als extrems, fora del cos central, dues ploraneres.


Us recomanen que no deixeu passar la tardor de l’any 2013 sense visitar Canet de Mar, del topònim hom defensa que etimològicament evoluciona des del del llatí cannētum, ‘canyar’.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada