El Ramon Planiol i Claramunt, (Sant Pol de Mar, Maresme, segle XIX —Sant Pol de Mar, Maresme, 1935 ), promotor de la casa del carrer Abat Deàs, 30, que s’alçava sota direcció tècnica d’ Ignasi Mas i Morell (Barcelona, 1881-1953), té una entrada a l’Enciclopèdia Catalana, en la que llegim ‘costejà les obres de les escoles públiques de Sant Pol de Mar. Per la seva tasca benèfica li fou concedida la Gran Cruz de Alfonso XII’. Entenem que la seva fou una ‘gran aportació’ a la subscripció que feia el poble amb la finalitat d’aixecar unes Escoles Públiques. En tot cas ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Em costava – i de ben segur no és una de les meves millors fotografies – retratar aquesta façana en la que destaca el treball de decoració amb trencadís de color blau i blanc i un bellíssims treballs de forja a reixes i balcons.
La denominació ‘ Can’ en la llengua catalana implica respecte, reconeixement,.. no però, simpatia, relació i fins empatia vers el titular/s de la propietat. ‘Cal’ ben al contrari, pressuposa una coneixença, estimació, i fins un cert grau de ‘complicitat’ amb la PERSONA que viu a la casa.
L’afegit dels fils dels ‘mal dits, serveis públics’ és un peatge estètic, que sobre els bens culturals de Catalunya, se’ns imposava des de Madrid, com una manifestació més de l’amor que senten vers Catalunya.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada