diumenge, 15 de setembre del 2013

CAPELLA DEL SANT CRIST DEL CEMENTIRI DE L’ORDAL. SUBIRATS. PENEDES SOBIRÀ

El sol m’ho posava molt difícil per retratar aquest edifici de dimensions reduïdes (6 metres quadrats aprox.) de factura moderna, ho havia de fer des de la porta, passant la màquina a traves dels barrots de ferro.


Sembla que per facilitar la feina dels lladres dels fossars, ara únicament els obren en dies i hores molts concrets, de forma que els delinqüents tenen tot el temps per a arrencar allò que creguin ‘ més rendible’, en aquest mercat de la misèria econòmica i moral, a que ens ha abocat el PP.

Llegia que té un sòcol de quatre fileres horitzontals de carreus de pedra artificial, cobreix un terç de l'edificació des de terra. La resta d'edifici està realitzat amb roca calcària en mamposteria lligada en bona part per ciment. Un arc de mig punt rebaixat del mateix material que el sòcol obre la capella a l'espai obert del cementiri. La part superior és rematada per un altre filera de carreus horitzontals. El sostre és a quatre vessants fet de maó i coronat per un element decoratiu de peces poligonals superposades.

Em feia dubtar allò de que ‘a la façana destaca centrat a la paret un símbol gravat sobre la pedra: un ancora amb una creu grega i les lletres del alfabet grec alfa i omega, símbol del principi i el final governat per Déu segons el cristianisme’ , diria que a la imatge que aconseguia no hi ha aquest simbol.

A l'interior destaca un altar de pedra decorada amb motius geomètrics i una inscripció escrita en llatí dona fe de quan es va fer el cementiri actual (1949-1950) en substitució del que hi havia al costat de l'església de Sant Pau d'Ordal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada