dimarts, 3 de setembre del 2013

FÁBRICA RAMON BACH Y HERMANO. MANRESA. BAGES

De la història de la Colònia Vidal al terme de Puig-reig, llegia a la part ‘històrica, que l’any 1917 aquesta família es desfeia dels Comtals; la finca era venuda als germans Pere i Ramon Escofet, que van instal•lar una filatura i una explotació agrícola.

De la ‘Història de la Colònia dels Comtals’, l'any 1918, estant la colònia en mans de la família Bach, es construeix la nova fabrica - els Pere i Ramon Escofet, son en realitat els BACH Escofet- . Curiosament el celler - mansió dels Bach a Sant Esteve de Sesrovires es va començar a construir l’any 1918, i l’arquitecte era Josep Sala Comas, fill del també arquitecte Emili Sala Cortés.



És possible que la fàbrica dels Comtals, i fins la mateixa remodelació de la Torre de l’Amo, siguin obra de Josep Sala Comas ?.



Havia fet gestions a l’Arxiu del Bages, i l’Ajuntament de Manresa per esbrinar a qui devem – a nivell tècnic – ambdós edificis, i dissortadament no trobàvem en lloc i altre cap resposta, cal recordar aquí ultra la menor exigència documental en les primeres dècades del segle XX, que el REINO DE ESPAÑA patia un conflicte bèl•lic –particularment acarnissat a Catalunya - per l’alçament militar dels feixistes contra el Govern de la II República que havia estat escollit democràticament. Alguns documents van ser destruïts, altres considerats boti de guerra, confiscats i traslladats a Salamanca i/o al patrimoni particular d’algun dels capitostos del Régimen.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions en la línia de recuperar ña memòria històrica a l’email coneixercataunya@gmail.com

No descartem ni la hipòtesis de que la fàbrica fos aixecada pel dimoni.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada