dimarts, 1 de març del 2022

LA QUINTA DE SANT ISIDRE, ORIGINARIAMENT CASA BALTASAT GARRIGA ESCARPENTER. BARCELONA

 

Llegia que al número 13 del passeig Reina Elisenda de Montcada, destaca per la seva grandària una gran casa senyorial que va fer construir com a residència familiar Isidre Pons de Pascual el 1920. Va encarregar el projecte de la construcció a l’arquitecte Joaquim Lloret i Homs (1890- 1988)


L’edifici té un caràcter marcadament noucentista, en què destaca el torreó amb finestrals en forma d’arc a la part superior, que donen lleugeresa a aquest cos en cantonada. Un torreó de base quadrada que articula les dues façanes, gairebé simètriques, a cada costat. L’edifici s’assenta sobre un solar amb un fort desnivell provocat per la diferència d’alçades entre les avingudes de la Reina Elisenda i de J. V. Foix.
Fotografia. Susi Marí Pallàs


Jaime de Oleza Roncal ( Palma de Mallorca,  1952 ) i Josefina Alomar Serrallach, eren els autors d’un  nou edifici que perllonga el sòcol existent en l’avinguda Foix i que permet salvar part de l’arbrat del jardí. Al mateix temps, s’integra a la topografia per mediació d’una coberta enjardinada que possibilita el recorregut per tot el jardí. Es tracta, en fi, d’un projecte que pretén ser un conjunt unitari per adaptar aquesta antiga  Quinta de Sant Isidre a les noves necessitats


https://www.barraquer.com/ca/noticies/joaquim-lloret-i-homs-i-la-familia-barraquer


https://www.bcnsostenible.cat/web/punt/casa-de-sant-isidre


El papa Benet XV va concedir a   Isidra Pons Serra ( 19. 02.1858+11.01.1932 )  , casada amb Sebastián Pascual i Bofarull, el títol pontifici de marquesa de Villota de San Martín,  Isidra era  neta de Dorotea de Chopitea y de Villota (Santiago de Xile, 4 de juny de 1816 - Barcelona, 3 d'abril de 1891) , proclamada venerable per l'Església catòlica el juny del 1983 . 


El promotor, l'any 1920,  va ser Baltasar Garriga Escarpenter ( 1847 + 22 de juny de 1925 )

https://arca.bnc.cat/arcabib_pro/ca/catalogo_imagenes/grupo.do?path=1259409Imatge facilitada pel Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada