dimarts, 22 de març del 2022

IN MEMORIAM DE LES ANTIGUES ESCOLES DE LES ESCAULES / DISPENSARI MÈDIC. BOADELLA I LES ESCAULES. L’EMPORDÀ SOBIRÀ.

 

Llegia que l'any 1928 l'Ajuntament decideix construir escoles als dos pobles (Boadella i Les Escaules).


Després del conflicte bèl·lic que començava amb l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República – la historiografia feixista definia aquell acció vil com “ la Guerra Civil “, i la jerarquia nacionalcatòlica com “ Cruzada  - l'escola de Boadella va quedar sense mestre i els alumnes anaven a l'escola de les Escaules.


Des de mitjans dels anys setanta del segle XX, amb una demografia decreixen, varen quedar sense alumnes.


L'any 1981 es va demanar la desafectació de les escoles de les Escaules perquè ja feia més de vuit anys que no s'hi feia classe.


L'edifici fou aprofitat per allotjar-hi el dispensari mèdic.
Fotografia del Joan Dalmau Juscafresa.


L'ensenyament a les Escaules està documentat des de 1800, quan hi havia de mestre de primeres lletres Baldiri Blanch.


A mitjans segle XIX les escoles es trobaven en els baixos de la casa Miró de la plaça Major i després varen passar per diversos emplaçaments més.


Quan iniciàvem la nostra recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, ho fèiem amb la voluntat de recuperar la memòria històrica. Darrerament des dels partits anticatalans i antidemocràtics – que son majoria a las Cortes Generales -  s’està “inventant “ un  problema etnolingüístic que justificaria una intervenció “ Putinesca”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada